- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва: Забрана УПЦ у Украјини има за циљ продубљивање верског раскола

© Sputnik / Stringer / Уђи у базу фотографијаКијевско-печерска лавра у Кијеву
Кијевско-печерска лавра у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 22.08.2024
Пратите нас
Усвајање закона којим се дозвољава забрана Украјинске православне цркве (УПЦ) има за циљ продубљивање верског раскола, изјавио је за Спутњик стални представник Русије при ОЕБС-у Александар Лукашевич.
„Одобравање овог дискриминаторног акта од стране парламента земље је у складу са вишегодишњим циљаним напорима кијевске хунте и њених западних покровитеља да продубе верски раскол и грубо наруше права на слободу вероисповести“, рекао је Лукашевич.
Дипломата је додао да то укључује репресију и прогон, укључујући и кривичне поступке против парохијана и свештеника, „ружне медијске кампање оцрњивања свештенства и верника УПЦ, скрнављење православних светиња од стране екстремиста, насилно заузимање цркава и парохија УПЦ од стране неонациста и расколника“.
Према његовим речима, кораци режима Владимира Зеленског против Украјинске православне цркве (УПЦ) крше Устав Украјине и обавезе Кијева у оквиру Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС).
Лукашевич је прецизирао да се ради о одредбама Хелсиншког завршног акта КЕБС-а из 1975. године, Бечког документа КЕБС-а из 1989. године, Копенхагенског документа КЕБС-а из 1990. године, као и одлукама Министарског савета ОЕБС-а у Мастрихту (2003. године) и Кијеву (2013. године).
„У складу са овим документима, државе-учеснице су једногласно преузеле обавезе да поштују људска права и основне слободе, укључујући слободу мисли, савести, вероисповести и уверења, да теже спречавању нетолеранције и насиља заснованог на вери и уверењима; осигуравају и промовишу слободу појединаца да исповедају и практикују, сами или у заједници са другима, религију или веру – ако је потребно, кроз усвајање транспарентних закона, правила, праксе и политике“, објаснио је дипломата.
Како је навео, Врховна рада Украјине жели да уништи највећу верску институцију у земљи потпуно игноришући мишљење милиона верника.
„Овај документ даје кијевском режиму одрешене руке да забрани канонску Украјинску православу цркву која историјски игра кључну улогу у животу украјинског друштва. Постоји тежња да се изврши монструозни политички налог за насилно уништавање највеће верске институције у земљи, уз потпуно игнорисање мишљења милиона верника УПЦ“, истакао је Лукашевич.
Он је указао и на чињеницу да се ситуација са обезбеђивањем слободе вероисповести у региону ОЕБС-а и даље погоршава.
„Безусловно првенство припада кијевском режиму. Оштро осуђујемо усвајање скандалозног Закона о заштити уставног поретка у области деловања верских организација од стране Врховне Раде Украјине“, рекао је дипломата.
Лукашевич је подсетио да се сваке године 22. августа обележава Међународни дан сећања на жртве насиља на основу вере или уверења, установљен резолуцијом Генералне скупштине УН 2019. године.
Лукашевич је позвао ОЕБС да престане да ћути и самим тим повлађује криминалним акцијама Кијева.
„Захтевамо од одговарајућих структура ОЕБС-а – пре свега, директора Канцеларије за демократске институције и људска права, као и лично представника малтешког председавања за борбу против нетолеранције и дискриминације, укључујући и хришћана, Регину Полак, да престану да својим ћутањем одобравају злочиначка дејства кијевског режима“, рекао је Лукашевич.
Он је додао да Москва такође позива „будуће руководиоце институција да, након њиховог именовања у складу са својим мандатом, коначно дају поштену оцену о невиђеним актима државне самовоље против канонског православља у Украјини“.
Украјински парламент усвојио је у уторак закон који омогућава да се у Украјини забрани Украјинска православна црква. Како је навео посланик Јарослав Железњак, УПЦ ће имати девет месеци да „прекине везе са Руском православном црквом“. Закон ступа на снагу 30 дана од дана објављивања. Пре тога, предлог закона је подржао Свеукрајински савет цркава и верских организација.
Украјинске власти организовале су највећи талас прогона УПЦ у савременој историји земље. Позивајући се на њену повезаност са Русијом, локалне власти у различитим деловима Украјине одлучиле су да забране деловање УПЦ. Власти су увеле санкције неким представницима свештенства УПЦ. Служба безбедности Украјине почела је да покреће кривичне поступке против свештенства УПЦ и спроводи „контраобавештајне активности“ – претресе епископа и свештеника, цркава и манастира у потрази за доказима о „антиукрајинским активностима“.
Манастир РПЦ - Sputnik Србија, 1920, 22.08.2024
РУСИЈА
РПЦ: Цариградски патријарх лично одговоран за прогон канонске Украјинске православне цркве
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала