- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Хапшење оснивача Телеграма политичко, нека се спреми – Илон Маск

© Sputnik / Valeriy Levitin / Уђи у базу фотографијаОснователь социальной сети "ВКонтакте" Павел Дуров
Основатель социальной сети ВКонтакте Павел Дуров - Sputnik Србија, 1920, 25.08.2024
Пратите нас
Као заговорник информационог суверенитета сматрам да је разумљива потреба држава да контролишу свој информациони простор, али је спорно што Запад злоупотребљава моћ државе и проглашава дезинформацијама све што му политички не иде у прилог, каже за Спутњик главни уредник „Новог стандарда“ Александар Вујовић поводом хапшења Павла Дурова.
Оснивач Телеграма Павле Дуров приведен је у суботу на аеродрому „Бурже“ у Паризу. Дуров је приведен кад је излазио из приватног авиона који је наводно стигао из Азербејџана. Са њим су били телохранитељ и жена, преносе француски медији.
Наводно, Дуров је раније био проглашен персоном нон грата у Француској.
Како јављају медији, француско правосуђе верује да низ разлога, укључујући одбијање Телеграма да сарађује са властима, чини Дурова умешаним у одређене криминалне радње,а против њега би могла да буде подигнута оптужница због тероризма и прања новца.
Дурову који је француски држављанин прети казна затвора до 20 година.

Политичко хапшење у дигиталном техно-тоталитаризму

„Јасно је да је ово нека врста политичког хапшења и да би нешто слично могло да се догоди и Илону Маску. По мом мишљењу, прича о организованом криминалу и тероризму је само изговор. Мислим да је он политичка жртва и највероватније се о томе ради. Не можемо то другачије тумачити с обзиром на тенденције у Великој Британији, али и целој Европи, после оног што смо видели у Британији након протеста против миграната. Тако да мислим да Европа клизи ка некој врсти дигиталног техно-тоталитаризма. У Америци је питање која ће опција превагнути пошто је опција која се залаже за слободу говора на републиканској страни. Тамо се Илон Маск, Такер Карлсон, Роберт Кенеди, а и сам Трамп залажу за слободу говора, а са друге стране имамо кандидата за потпредседника демократа Тима Валца који је отворено рекао нема слободе говора за дезинформације“, сматра Вујовић.
А то је веома занимљиво с обзиром да је слобода говора у Америци уставно право, истиче Вујовић и додаје да ће се ако Камала Харис победи на председничким изборима и Америка претворити у Европу која је заиста ушла у неку врсту техно-тоталитаризма.

Лицемерне западне лекције о демократији

Кад је реч о лекцијама о слободи изражавања које западне земље држе остатку света, Вујовић каже да је крајње дегутантно слушати лекције о демократији од стране оних који се понашају репресивније од источних друштава којима држе лекције.
„Велика Британија држи лекције Русији и Кини о демократији, а кад им избију протести онда се буквално понашају као нека ауторитарна држава. Слично је сада са Француском и видећемо да ли ће Француска да оде баш у том смеру. То је само једно хапшење али има неговештаја да се цела Европа креће у том смеру. У принципу је јако лицемерно од њих да причају о некој слободи говора, али одувек је то било. Одувек је тако било и није то неко изненађење него је сад само огољено за све. А људима који то прате већ дуго је јасно да је та прича о слободи говора, медија и информација потпуно лицемерна.“
Што се тиче тезе да је Дуров ухапшен због тога што су на Телеграму дељене информације из руских извора, следећи ту логику било би логичније да су забранили рад телеграма у Француској, сматра Вујовић.
Овде пре ради о покушају да се исконтролише приватност комуникације, него о покушају спречавања ширења политичких порука, мада свакако не би требало искључити могућност да се иза овог потеза крију оба мотива, додаје Вујовић.

Нека се спреми – Илон Маск

Осим тога, Телеграм је за колективни Запад постао превелики и ове године би требало да достигне милијарду корисника и вероватно је и то један од разлога за хапшење Дурова, додаје Вујовић.

„У сваком случају, апсолутно им смета политички утицај не само Телеграма, и ту би требало поменути и 'Твитер', односно 'Икс'. Видимо да се Илон Маск јако активирао око теме хапшења Павла Дурова јер сматра да би он такође могао бити мета сличних акција у будућности. Он још више смета од Дурова у овом тренутку западним земљама јер 'Твитер' има алгоритам и другачија је мрежа од Телеграма. 'Твитер' је популарнији од Телеграма у западном свету, али се то заправо своди на исто. Они ако не могу да контролишу друштвену мрежу имају два начина да се боре против тога. Један је да ухапсе власника и да га на тај начин принуде да сарађује са њима, а други је да забране ту мрежу. Мислим да ће и Телеграм и Твитер бити забрањени, или ће бити одузети од својих власника, или ће власници бити приморани да промене начин функционисања својих друштвених мрежа и компанија.“

Уколико би Маск и Дуров допустили европским државама приступ комуникацијама и подацима са њихових друштвених мрежа, које би у том случају доспеле под потпуну контролу западних служби, онда би њихови власници могли да раде и да се крећу неометано, објашњава Вујовић.
А свакако ће следећи на тапету бити Илон Маск који ће дефинитивно имати проблеме у Европи, али пошто се он потпуно сврстао уз републиканце, од резултата америчких избора ће зависти његова судбина, закључио је Вујовић.
Погледајте и:
Едвард Сноуден разговара са Саветом Европе - Sputnik Србија, 1920, 25.08.2024
РУСИЈА
Огласио се и Сноуден: Макрон се спустио до нивоа „узимања таоца“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала