- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света
Сукоб на граници Израела и Либана - архивска фотографија. - Sputnik Србија

Хезболах испалио више од 320 ракета на Израел; Нетанијаху: Ово није крај приче /видео/

Пратите нас
Либански Хезболах покренуо је напад на Израел као одговор на убиство истакнутог команданта тог покрета Фуада Шукра у предграђу Бејрута прошлог месеца. Испаљено је више од 320 ракета и велики број дронова на циљеве у северном Израелу. Израелске снаге одговориле бомбардовањем југа Либана. У Израелу уведено ванредно стање.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:37 25.08.2024
Гутереш позвао Израел и Хезболах да одмах прекину сукобе
Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш дубоко је забринут због ескалације сукоба између Израела и либанске групе Хезболах и позвао је обе стране да одмах прекину непријатељства, изјавио је Гутерешов портпарол Стефан Дижарик.
Према његовим речима, ескалација сукоба угрозила је и либанско и израелско становништво, као и регионалну безбедност и стабилност, пренео је Ројтерс.
19:36 25.08.2024
Начелник генералштаба САД стигао у посету Израелу
Начелник Здруженог генералштаба Оружаних снага САД генерал Чарлс Браун стигао је данас у Израел, неколико сати после великих прекограничних сукоба између Израела и Хезболаха.
Очекује се да ће Браун одржати састанке са високим израелским војним званичницима, пренео је Тајмс оф Израел.
19:34 25.08.2024
Насралах: Сви дронови Хезболаха ушли су у ваздушни простор Израела
Лидер либанског Хезболаха Хасан Насралах тврди да су сви дронови које је данас лансирала та група ушли у ваздушни простор Израела, наводећи да је напад протекао по плану.
Насралах је рекао да Хезболах није имао намеру да користи прецизне ракете у нападу, али да би их могао распоредити у блиској будућности.
Насралах је навео од ниједан од Хезболахових прецизних или стратешких пројектила није био оштећен у израелским нападима на Либан, пренео је Би-Би-Си.
У телевизијском обраћању, Насралах је рекао да је одговор Хезболаха на убиство његовог главног команданта Фуада Шукра 30. јула у Бејруту одложен из неколико разлога, укључујући масовну војну мобилизацију Израела и САД и да би се дала шанса за успех у преговорима о прекиду ватре у Појасу Газе.
Лидер либанског Хезболаха је истакао да је Хезболах одлучио да не одговори на убиство Шукра гађањем цивилних подручја и израелске инфраструктуре.
Насралах каже да је Хезболах гађао војну обавештајну базу на 1,5 километара од Тел Авива.
17:40 25.08.2024
Нетанијаху: Ово није крај приче
Израелски премијер Бењамин Нетанијаху изјавио је на почетку седнице владе да јутрошњи израелски превентивни удари на Хезболах у Либану не представљају крај приче.
“Хезболах је покушао да нападне државу Израел ракетама и дроновима. Ми смо наложили израелским оружаним снагама ИДФ да изведу снажан, превентивни удар како би елиминисали претњу”, рекао је он, пренео је Тајмс оф Израел.
Нетанијаху је додао да су ИДФ уништиле хиљаде ракета кратког домета, а свакој је био циљ да нанесе штету грађанима и снагама Израела у Галилеји.
Како је рекао, ИДФ су осим тога пресреле све дронове које је Хезболах лансирао ка стратешким циљевима у Израелу.
“Израел погађа Хезболах изненадним и силовитим ударцима. Пре три недеље смо елиминисали њиховог команданта Фуада Шукра. Данас смо осујетили њихов план напада. Хасан Насралах из Хезболаха у Бејруту и ајатолах Али Хамнеи у Техерану треба да знају да је ово још један корак на путу ка промени ситуације на северу и безбедном враћању наших становника кућама”, закључио је Нетанијаху.
16:10 25.08.2024
Председник Египта упозорава на даљу регионалну ескалацију
Египатски председник Абдел-Фатах ел-Сиси упозорио је на даљу регионалну ескалацију на састанку са највишим генералом САД Чарлсом Брауном, након интензивирања прекограничних непријатељстава између Израела и Либана.
Сиси је упозорио на опасности од отварања новог фронта у Либану и нагласио неопходност очувања стабилности и суверенитета, наводи се у саопштењу из кабинета председника.
Сиси је такође позвао на одлучан став међународне заједнице и снажнији одговор на заједничке египатско-америчко-катарске напоре за споразум о прекиду ватре и ослобађању талаца, који би омогућио "пут ка смирењу и стабилности у региону", саопштено је из његове канцеларије, преноси Тајмс оф Израел.
14:15 25.08.2024
Привремени премијер Либана, Наџиб Микати, изјавио је, након ванредног састанка владе, да је "прво потребно зауставити израелску агресију, а затим спровести Резолуцију 1701", позивајући се на одлуку УН која је окончала Други либански рат између Израела и Хезболаха 2006. године.
Резолуција предвиђа стварање демилитаризоване зоне између северне границе Израела и реке Литани у Либану.
12:46 25.08.2024
Канцеларија специјалног координатора УН за Либан и Привремене снаге УН у Либану оцениле су дешавања на либанско-израелској граници као забрињавајућа и позвале све стране да обуставе ватру и уздрже се од даље ескалације.
12:05 25.08.2024
11:42 25.08.2024
11:01 25.08.2024
Либански премијер сазвао хитну седницу владе због израелских удара
Премијер Либана у техничком мандату Наџиб Микати сазвао је хитну седницу кабинета како би се разговарало о серији израелских ваздушних напада на југ Либана.
Израелска војска је извела више од 40 ваздушних напада на јужни Либан у, како је навела, покушају да спречи широки напад групе Хезболах на Израел.
У нападима су погинуле три, а лакше повређене четири особе, јављају либански медији, додајући да су после израелских напада избили пожари.
10:36 25.08.2024
10:33 25.08.2024
Преговори о ослобађању талаца из Појаса Газе у замену за прекид ватре остају на снази, упркос ескалацији између Израела и либанског покрета Хезболах, израелска делегација ће данас отпутовати у Каиро, изјавио је саветник кабинета израелског премијера Дмитриј Хенделман за Спутњик.
09:28 25.08.2024
Хезболах: За данас завршена војна операција против Израела
Либански покрет Хезболах саопштио је да је, како су навели, за данас завршена војна операција, након што је у раним јутарњим сатима извео напад дроновима и ракетама на војне циљеве на северу Израела.
Хезболах је негирао да су израелски превентивни напади покренути непосредно пре њеног напада на Израел утицали на операцију.
„Тврдње непријатеља о превентивним акцијама које је извео, циљевима које је погодио и ометању напада Хезболаха су празне“, наводи се у саопштењу Хезболаха.
09:10 25.08.2024
Јордански авио-превозник „Ројал Јордан“ обуставио је летове за Бејрут због, како су навели, актуелне ситуације, јавља Ројтерс позивајући се на јорданску државну новинску агенцију.
Није прецизирао колико ће суспензија летова бити на снази.
09:00 25.08.2024
Израелска војска саопштила је да је у нападу на север Израела Хезболах лансирано око 210 ракета око 20 дронова.
Неки од пројектила су пресретнути, док су други погодили, узрокујући штету и повреде, наводи израелска војска, а преноси „Тајмс оф Израел“.
Како се додаје, велики број ракета је пао на отворене површине.
08:33 25.08.2024
08:23 25.08.2024
Нетанијаху: Одлучни смо да заштитимо земљу ко повреди нас, повредићемо и ми њега
Израел је уништио више хиљада ракета Хезболаха, изјавио је израелски премијер Бењамин Нетанијаху и истакао да је израелска влада одлучна да учини све да заштити земљу.
„Јутрос смо открили припреме Хезболаха за напад на Израел. У консултацији са министром одбране и начелником генералштаба, наложили смо нашој војсци да проактивно делује како би се уклониле претње“, рекао је Нетанијаху на ванредном састанку кабинета за националну безбедност, након што је Хезболах саопштио да је извео прву фазу напада на Израел као одговор на убиство високог команданта тог покрета.
Према његовим речима, израелска војска од тада интензивно ради на спречавању претњи и уништила је више хиљада ракета које су биле усмерене ка северу Израела, а такође спречава многе друге претње и делује великом снагом у одбрани и у нападу, преноси „Тајмс оф Израел“.
„Одлучни смо да учинимо све да заштитимо нашу земљу, да безбедно вратимо становнике севера у њихове домове и да наставимо да следимо једноставно правило: ко повреди нас, повредићемо и ми њега“, поручио је Нетанијаху.
08:13 25.08.2024
Једна особа је погинула у израелском ваздушном нападу на аутомобил у јужном либанском граду Киам, објавили су либански државни медији позивајући се на неименоване безбедносне изворе.
07:43 25.08.2024
Израелска војска саопштила је да је Хезболах имао намеру да испали пројектиле на централни Израел, али да је тај напад спречен превентивним ваздушним ударима израелског ратног ваздухопловства на југ Либана.
Према наводима Израелских одбрамбених снага, већина ракетних лансера Хезболаха које је јутрос погодила израелска ратна авијација била је распоређена за дејства на циљеве у северном Израелу.
У ваздушном нападу, у којем је учествовало око 100 израелских борбених летелица погођено је неколико хиљада ракетних лансера Хезболаха, наводи се у саопштењу израелске војске.
07:39 25.08.2024
Израелске власти саопштиле су да су након краће обуставе ваздушног саобраћаја на аеродрому Бен Гурион у Тел Авиву, летови поново обновљени почев од 7 сати јутрос по локалном времену.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала