- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија упозорава: САД спремају обојену револуцију у Грузији

© Sputnik / Sputnik / Уђи у базу фотографијаПротести у Грузији
Протести у Грузији - Sputnik Србија, 1920, 26.08.2024
Пратите нас
Американци су прилично незадовољни развојем ситуације у Грузији уочи парламентарних избора 26. октобра и спремају у земљи обојену револуцију, објавила је прес служба Спољне обавештајне службе Русије.

„Американци припремају обојену револуцију у Грузији. Прес служба Спољне обавештајне службе Русије објављује да су, према расположивим информацијама, у Белој кући изузетно незадовољни развојем ситуације у Грузији уочи парламентарних избора 26. октобра“, наводи се у саопштењу.

Ради тога, грузијске невладине организације регрутују велики број грађана како би пажљиво пратили ток гласања.
Према подацима ресора на „тбилиском мајдану“ је планирано да се објаве „докази о фалсификовању“ приликом гласања, прогласи непризнавање резултата избора и захтева смена власти. Органи реда биће испровоцирани да насилно угуше протесте.

„Истовремено, Американци унапред разрађују верзије 'немилосрдног' политичког и економског одговора на 'претерану' употребу силе против 'цивила' од стране власти“, напомиње Спољна обавештајна служба Русије.

У саопштењу се наглашава да би владајућа партија „Грузијски сан“ на изборима могла да добије већинско поверење грађана, јер грузијске опозиционе снаге, упркос труду Американаца, остају подељене, а коалиције које праве прилично су крхке. То би, како страхују САД, могло да одреши руке владајућој партији да „настави суверени курс и одбије захтеве Запада који су противречни националним интересима Грузије“.
„У Белој кући сматрају да је овакав сценарио неприхватљив. Американци намеравају да у недељама које су преостале до избора повећају притисак на власти Грузије како би максимално ослабили изборне позиције партије ‘Грузијски сан’“, истиче се у саопштењу.
У јуну је премијер Грузије Ираклије Кобахидзе изјавио да чланови партије бившег председника Михаила Сакашвилија „Јединствени национални покрет“ теже да се у земљи спроведе украјински сценарио. Раније је он такође истицао да у случају да је та политичка партија на власти, Грузија би била увучена у актуелни сукоб, јер „они желе да отворе ‘други фронт’ против Русије“.
Застава Грузије - Sputnik Србија, 1920, 09.07.2024
СВЕТ
Европска унија обуставила европске интеграције Грузије, Бајден спрема смену власти у Тбилисију
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала