- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

У току су велике геополитичке промене: Лавров се обратио младим дипломатама Глобалног југа и Истока

© Sputnik / Grigory Sysoev / Уђи у базу фотографијаСамит БРИКС-а
Самит БРИКС-а - Sputnik Србија, 1920, 28.08.2024
Пратите нас
Све веће интересовање за БРИКС јасно показује да су напори чланица, усмерени на формирање праведније архитектуре међународне сарадње, у складу са дубоким објективним геополитичким променама, поручио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров у обраћању учесницима VI Форума младих дипломата у формату „БРИКС плус“ који је почео у Уфи.
Престоница Башкортостана након девет година поново је угостила око 100 делегата из 30 земаља Глобалног југа и Истока.
„Карактеристично је што је и 2024. године за место сусрета поново изабрана престоница Башкортостана. Овде, на 'раскрсници цивилизација', вековима у миру и слози живе представници разних вера и народа. То је јасан пример како разнолик етно-религијски и културни пејзаж може постати основа за дугорочни развој и међусобно разумевање“, истакао је Лавров.
Како је додао, односи између земаља БРИКС граде се на истим принципима.
„Све веће интересовање за организацију јасно показује да су наши напори, усмерени на формирање праведније архитектуре међународне сарадње, у складу са дубоким објективним геополитичким трансформацијама. То наилази на позитиван одговор држава светске већине, што указује на релевантност наших заједничких напора. Сигуран сам да ће ваш форум дати допринос јачању свеобухватног партнерства, атмосфери пријатељства и поверења између наших земаља и народа“, констатовао је шеф руске дипломатије.
Он је оценио да ће иновативност и флексибилност размишљања, својствени младим дипломатама, допринети тражењу решења за проблеме у областима политике и безбедности, економије и финансија и хуманитарне сарадње.
Делегате и госте Форума примио је шеф Републике Башкортостан Радиј Хабиров који је поручио да младе генерације дипломата морају да преузму све већу одговорност за реализацију спољне политике својих држава.
Форум под називом „Улога омладинске дипломатије у јачању мултилатерализма за праведан глобални развој и безбедност“ одржава се до 31. августа. Реализује се под окриљем руског председавања у БРИКС и осмишљен је да помогне у јачању омладинске сарадње, пријатељства и поверења између земаља Глобалног југа и Истока и народа који у њима живе.
БРИКС - Sputnik Србија, 1920, 27.08.2024
РУСИЈА
Трн у оку Западу: БРИКС постао један од главних фактора међународне политике
Погледајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала