- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија: Док год Кијев чини зверства над цивилима, мировни преговори неће бити на столу

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаПоглед на Москву
Поглед на Москву  - Sputnik Србија, 1920, 29.08.2024
Пратите нас
Руска мировна иницијатива представља универзални и дугорочни рецепт за решавање украјинске кризе, јер садржи начин да се елиминишу његови основни узроци, али преговори нису могући док год Кијев убија цивиле и ствара претње по нуклеарне електране, изјавила је портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

„Јасно је да не може бити ни речи о мировним преговорима са терористичким кијевским режимом, без обзира ко их иницира, у условима када се дешавају права зверства, посебно неселективна гађања цивила који немају никакве везе са борбеним дејствима, гађања цивилне инфраструктуре, када се стварају претње по нуклеарне енергетске објекте“, нагласила је портпарол у разговору за Спутњик.

Она је подсетила да је председник Русије Владимир Путин у јуну говорио управо о дефинитивном завршетку сукоба, а не о његовом замрзавању.
„Русија је увек тежила што бржем окончању украјинског сукоба и залагала се за почетак преговарачког процеса“, одговорила је она на питање да ли су руски мировни предлози и даље на снази.
Како је објаснила, најновија дешавања су показала да је ситуација далеко од мировних преговора.
Издајнички, теротистички упад украјинске војске у Курску област је својеврсни одговор следбеника Степана Бандере на Путинову мировну иницијативу, закључила је дипломата.
Подсетимо, интензивни напад украјинских Оружаних снага на Курску област почео је 6. августа. У области је на снази ванредна ситуација и више пута је проглашавана опасност од ракета. Према подацима Министарства за ванредне ситуације Русије, више од 122 хиљаде људи расељено је из девет пограничних региона.
Према саопштењу Министарства одбране Русије за 28. август, Укупни губици Оружаних снага Украјине током борби на курском правцу износе до 7.000 војника и 74 тенка, 35 борбених возила пешадије, 62 оклопна транспортера, 460 борбених оклопних возила и 210 аутомобила.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала