Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Куртијеви специјалци са фантомкама и дугим цевима упали у зграде четири општине на северу

© Принтскрин/Косово онлајн/ЈутјубКосовска полиција, специјалци
Косовска полиција, специјалци - Sputnik Србија, 1920, 30.08.2024
Пратите нас
Припадници специјалне јединице тзв. Косовске полиције упали су данас после подне у зграде Привремених органа у четири српске општине на северу - Косовска Митровица, Лепосавић, Звечан и Зубин Поток. Ову акцију најоштрије је осудио Београд, док је Српска листа оджала конферецију за медије са које је поручила да је јасно да Курти не жели Србе на КиМ.
Председник Владе Милош Вучевић истакао је да захтева хитну и најоштрију реакцију међународне заједнице.
Медији јављају да су специјалци упали и у болнички круг КБЦ у Косовској Митровици, као и у зграду у Косовској Митровици у којој се налази Пио Фонд, просторије Канцеларије за КиМ, Косовско-миторвачки управни округ и Центар за социјални рад.
Како јавља репортер Косово онлајна, полиција је наоружана дугим цевима упала нешто после 17 часова, у зграде Привременог органа општине у Косовској Митровици и Лепосавићу.
Полицајци са фантомкама и дугим цевима се налазе испред зграде, као и возила Косовске полиције.
Сниматељу Косово онлајна, док је радио свој посао и снимао оно што се дешава испред зграде један од присутних Албанаца му је показао двоглавог орла.
У Лепосавићу, полицајци су упали у некадашњу зграду комитета, у којој се налази Привремени орган општине Лепосавић, Академија струковних студија Косовско-метохијска, одсек Урошевац и Лепосавић и Институт за српски језик и културу.
Специјалци су развалили врата која су била закључана. На лицу места присутан је и Еулекс, а специјалне полицијске јединице налазе се распоређене по читавом Лепосавићу, наоружане "до зуба".
Заменик командира тзв. Косовске полиције за регион Север Ветон Ељшани потврдио је да се акција одвија у све четири опшине на северу, у које су, како је рекао, смештене паралаелне институције. Подвукао је да у то не спадају здравствене и образовне установе.

Српска листа: Курти показао да не жели институције Србије, ЗСО и Србе на Косову

Председник Српске листе Златан Елек истакао је да данашњи упад у институције Републике Србије показао да Аљбин Курти не жели ни институције Србије, ни Заједницу српских општина, а ни Србе на Косову, посебно на северу.
"Данас се јасно видело да Курти не жели Србе на Косову и Метохији. Ово је још један покушај етничког чишћења Срба са Косова и Метохије, пре свега са севера", подвукао је.
Елек је, на конференцији за штампу, казао да се не ради о паралелним институцијама, већ институцијама Републике Србије које су окосница за формирање Заједнице српских општина по Бриселском споразуму из 2013. и 2015.
"Курти је показао да не жели ни институције Републике Србије, ЗСО, ни Србе на Косову и Метохји, посебно на северу", нагласио је.
Потпредседник Српске листе Драгиша Миловић поручио је да се Срби и поред свега што Приштина чини, неће селити са Косова, али да траже одговор од међународних представника - да ли они подржавају акције Аљбина Куртија и да ли су постали саучесници у етничком чишћењу Срба.
Траже, додао је, и помоћ од државе Србије и председника Александра Вучића.
"Ми се налазимо у својој земљи, на својим имањима, у својим кућама, и нећемо се селити. Јесмо забринути, али нећемо се селити, јер морамо истрајати да би наша деца имала перспективу она овим просторима", рекао је Миловић.
Он је указао да се све једностране акције Приштине одвијају у тренутку када су највиши службеници безбедносних структура са Запада пристуни у региону, подсетивши на посету директора ЦИА, адмирала Натоа.
"И поред свих упозорења да се не сме подгревати атмосфера на северу, Курти управо то ради", подвукао је Миловић.

Косовска полиција: Акција на северу због кршења уставно-правног поретка

Косовска полиција је саопштила да по налогу Министарства управе и локалне самоуправе, у сарадњи и координацији са надлежним косовским институцијама спроводи акцију у четири општине на северу Косова.
"Сврха полицијске операције је успостављање реда и законитости, забрана активности у пет објеката који су коришћени као нелегалне општине, а чиме се крши уставно правни поредак", навела је Косовска полиција.
Полицијска операција је у току, а додатне информације, како најављују, биће саопштене по њеном завршетку.
Министарство спољних послова - Sputnik Србија, 1920, 30.08.2024
СРБИЈА
Последњи је тренутак да Курти буде спречен! Београд упутио захтев међународној заједници
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала