Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Последњи је тренутак да Курти буде спречен! Београд упутио захтев међународној заједници

© Sputnik / Лола ЂорђевићМинистарство спољних послова
Министарство спољних послова - Sputnik Србија, 1920, 30.08.2024
Пратите нас
Министарство спољних послова Србије захтевало је данас од пријатеља и партнера у међународној заједници, као и од међународних организација које делују на Косову и Метохији, да хитно заштите српски народ од терора приштинских власти предвођених Аљбином Куртијем.
"Последњи је тренутак да Курти буде спречен у намерама да на западном Балкану распали нове сукобе и доврши план етничког чишћења који је само у протеклих годину и по дана резултирао исељавањем 15 одсто Срба са Косова и Метохије, што констатује и Међународна кризна група", наведено је у саопштењу МСП-а.
Министарство је оценило и да упад до зуба наоружаних припадника Куртијеве специјалне полиције у институције од којих зависи физички опстанак Срба у четири општине на северу Косова и Метохије представља врхунац антисрпске, антицивилизацијске и антиевропске политике Приштине.
"То што се данас десило на сверу КиМ је опасан корак ка ескалацији насиља најширих размера", упозоравају из Министарства спољних послова.
Како наводе из МСП-а, они који се налазе на Косову и Метохији по Резолуцији 1244 Савета безбедности УН и одговарају за безбедност свих грађана на Косову и Метохији не смеју да буду неми посматрачи терора који Курти спроводи, рушећи шансе за компромисно и мирно решавање проблема у јужној српској покрајини.
"Београд доследно позива на мир и дијалог, а Приштина, будући да до сада није на адекватан начин санкционисана због перманентног рушења дијалога и насиља над српским народом, чини све да ситуација на терену буде у тој мери промењена да сваки дијалог постане излишан", нагласило је Министарство.
Како је наведено, последњи је тренутак да Курти буде спречен у намерама да на западном Балкану распали нове сукобе и доврши план етничког чишћења који је само у протеклих годину и по дана резултирао исељавањем 15 одсто Срба са Косова и Метохије, што констатује и Међународна кризна група.
"Уместо Куртијевог насиља и самовоље хитно нам је потребна реафирмација и оживљавање дијалога, јер политика Приштине не доприноси миру и пред све одговорне чиниоце у међународној заједници ставља тешке и опасне изазове, јер је очигледна увертира у хуманитарну катастрофу и веома озбиљну дестабилизацију региона", истиче се у захтеву МСП-а.

Српска листа упутила захтев за хитан састанак амбасадорима Квинте, ЕУ и Кфору

Српска листа упутила је вечерас и формално захтев за хитан састанак амбасадорима земаља Квинте и ЕУ, као и представницима Кфора на Косову и Метохији захтев, који би се одржао сутра поводом алармантне ситуације на северу Косова и Метохије изазваном противправним и насилним акцијама Аљбина Куртија чије су специјалне јединице упале у српске институције у све четири општине на северу, сазнаје Танјуг.
Они су захтев упутили након ванредне конференције за новинаре, на којој су поручили да је хитан састанак са међународним представницима неопходан и да ће захтевати одговоре на питање да ли премијер привремених приштинских институција Курти има њихову подршку у спровођењу ових једностраних акција.
Нешто раније, представници такозване косовске полиције упали су у болнички круг КБЦ Косовска Митровица, као и у институције у Звечану, Лепосавићу и Зубином Потоку, уз тврдњу да је реч о "нелегалним општинама" и да се наводно тамо издају "фалсификована документа".
Косовска полиција, специјалци - Sputnik Србија, 1920, 30.08.2024
СРБИЈА
Куртијеви специјалци са фантомкама и дугим цевима упали у зграде четири општине на северу
Застава САД - Sputnik Србија, 1920, 30.08.2024
СРБИЈА
Амбасада САД у Приштини: Разочарани смо
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала