- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Руска војска на подручју СВО - Sputnik Србија

УЖИВО Петоро погинулих у гранатирању Белгорода; Руси напредују у Запорошкој области

Пратите нас
Специјална војна операција у Украјини, дан 919. Руска војска наставља да ослобађа места у ДНР и све се више ближи Красноармејску, стратешки важном граду. У Курској области руске јединице настављају да уништавају технику и живу силу противника.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:21 30.08.2024
Пет особа је погинуло приликом гранатирања Белгородске области које се догодило раниеј вечерас, док је рањено 37 цивила, од тога шесторо деце, саопштио је губернатор Вјачеслав Гладков.
„У тешком стању је 7 одраслих особа и троје деце“, прецизирао је он.
Према његовим речима, у украјинском гранатирању коришћене су касетне гранате система „вампир“.
20:13 30.08.2024
Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 30.08.2024
Специјална операција у Украјини
Узбуна у Кијеву: Зеленски отпустио команданта Ваздухопловних снага због пада Ф-16
19:56 30.08.2024
Једна особа је погинула, а седам рањено након што је украјинска граната директно погодила путнички аутомобил у Белгородској области, саопштио је губернатор Вјачеслав Гладков на свом Телеграм каналу.
Према његовим речима, на лице места стигла су возила хитне помоћи, а у току је збрињавање рањених цивила у медицинским установама.
Он је додао да је поред тога погођена стамбена зграда, неколико комерцијалних објеката, а у насељу Дубово у Белгородском округу запалиле су се две куће. Тамо су упућени ватрогасци.
Гладков је нагласио да је ПВО систем руских снага дејствовао изнад Белгорода и Белгородског округа, као и да је оборено неколико ваздушних циљева на прилазу граду.
18:28 30.08.2024
Руска војска напредује у Запорошкој области и пробила се напред на фронту северно од села Работино чиме је приморала украјинску војску на повлачење, саопштио је заменик председника координационог савета за интеграцију нових региона Русије Владимир Рогов.
Како је рекао, на фронту су у току контрабатеријске борбе као и борбе прса у прса, користе се јуришни дронови и вишецевни лансирни системи, а укључена је и борбена авијација.
17:39 30.08.2024
Кавер за интерактивну карту СВО - Sputnik Србија, 1920, 13.09.2024
МУЛТИМЕДИЈА
Интерактивна мапа на Спутњику: Једним кликом до свих детаља са линија фронта
15:10 30.08.2024
У нападима у Харкову погођено је складиште дронова и одређени број оклопних возила, укључујући и гусеничара, као и неколико камионета са опремом, на лице места стигла су возила хитне помоћи, изјавио је за Спутњик координатор проруског николајевског покрета Сергеј Лебедев.
15:05 30.08.2024
Посада борбених авиона Су-34 уништила је људство и оклопну технику у пограничном региону Курске области, саопштило је Министарство одбране.
Напад је изведен на камуфлиране циљеве противника коришћењем модернизованих авионских бомби са универзалним модулом за планирање и корекцију, прецизирало је Министарство.
14:37 30.08.2024
Најважније са брифинга Министарства одбране Русије:
• Руске снаге су ослободиле насеља Новожелано и Константиновка у ДНР, као и Синковку у Харковској области
• Оружане снаге Украјине изгубиле су до 16.910 војника за недељу дана у зони специјалне операције
• Руске снаге извеле су један масовни и 14 групних удара високопрецизним оружјем и беспилотним летелицама, погађајући украјинске енергетске објекте од виталне важности
• На линији разграничења предало се 58 украјинских војника
• Руски ПВО системи оборили су МиГ-29, три ракете „атакамс“ и четири ракете „точка-у“
• Украјина је у зони одговорности групе „Север“ изгубила до 3.580 војника. Група је уништила четири лансера вишецевних ракетних система, укључујући један „хајмарс“
• Група „Запад“ ликвидирала је више од 3.450 украјинских војника• Руски системи ПВО оборили су 311 дронова, од којих 127 ван зоне СВО
• Оружане снаге Украјине изгубиле су преко 4.840 војника у зони одговорности групе „Југ“, до 460 војника у зони групе „Дњепар“, до 860 војника у зони групе „Исток“, као и 3.720 војника и седам тенкова у зони одговорности групе „Центар“
• Црноморска флота је уништила шест украјинских беспилотних чамаца
• Украјинска војска изгубила је тенкове „абрамс“ и „леопард“ у зони одговорности групе „Југ“
14:19 30.08.2024
Руске снаге ослободиле Новожелано и Константиновку у ДНР, као и Синковку у Харковској области, саопштило је руско Министарство одбране.
14:13 30.08.2024
Војници групе Запад у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија, 1920, 30.08.2024
Специјална операција у Украјини
Министарство одбране Русије: Губици Кијева у Курској области - 7.800 војника и 75 тенкова
14:13 30.08.2024
Погибија украјинског пилота обученог за управљање Ф-16 нанеће више штете него губитак авиона, јер је Кијеву остало пет обучених пилота, пише британски „Телеграф“.
13:15 30.08.2024
Владимир Зеленски је предложио индијском премијеру Нарендри Модију да одржи конференцију у Индији о регулисању ситуације у Украјини пре америчких избора у новембру, преноси Блумберг, позивајући се на изворе.
Међутим, како наводи агенција, Моди за сада није пристао да одржи самит о Украјини.
Индија је скептична према иницијативама због искључења Русије из процеса регулисања ситуације, преносе извори агенције.
Зеленски је раније у интервјуу француским медијима био принуђен да призна да цео свет – па чак и он сам – жели учешће Русије на следећој конференцији ради решавања ситуације у Украјини, јер иначе неће бити резултата.
Москва је више пута истицала да је тражење опција за решавање ситуације у украјинском сукобу без учешћа Русије нелогично и узалудно.
12:58 30.08.2024
Украјина је покренула истрагу о паду првог авиона Ф-16, у њој учествују и Сједињене Америчке Државе, саопштио је командант ратног ваздухопловства Оружаних снага Украјине Николај Олешчук.
„Партнери из САД су добили прелиминарни извештај и већ су се укључили у истрагу о узроцима“, рекао је он.
Олешчук је тврди да нико ништа не крије у вези са падом авиона.
12:26 30.08.2024
Владимир Зеленски покушава да претвори Украјину у источноевропски Израел, али, уместо у привлачну државу, он земљу претвара у концентрациони логор, рекао је председник савета покрета Друга Украјина Виктор Медведчук.
Према његовим речима, „Зеленски уводи вечити рат у украјинску државну политику, заборављајући да Украјина није Израел и да има другачију историју и културу“.
10:10 30.08.2024
Украјински посланик Маријана Безугла оштро је критиковала главнокомандујућег украјинске војске Александра Сирског због ситуације у ДНР:
"Борбе у Новогродовки? Предали су град практично без борбе, 30 Руса заузело је град у којем је некад живело 20.000 људи, прошавши поред празних утврђења. Очигледно смо се мимоишли јер вас нисам видела у Селидову које је за пар дана, бар пола града, под руском контролом. Новогродовка је пре пар недеља био град неспреман за одбрану. Јер већина јединица је пребачена с тог правца! Чему лажи", написала је она.
09:58 30.08.2024
Бивши фудбалер "Локомотиве" из Москве Александар Алијев објавио је скандалозан пост на друштвеним мрежама. Он је позвао украјинску војску да убија цивиле у Курској области а грађане региона у којем је и сам провео много година назвао је гамадима.
Алијев има и украјински и руски пасош. Пореклом је из Хабаровска. У Курској области је живео од 12. године.
Прес-служба Истражног комитета Русије саопштила је да је Алијев стављен на потерницу због јавних позива на тероризам. Против њега је покренут кривични поступак.
У Русији би могла да буде донета одлука о његовом хапшењу у одсуству, а према Кривичном закона Русије, прети му затворска казна од седам година.
09:53 30.08.2024
Федерална служба безбедности Русије привела је двојицу страних плаћеника из Колумбије због сумње да су учествовали у борбама на украјинској страни.
"Приведени су држављани Колумбије Медина Аранда Хосе Арон и Анте Александер, осумњичени да су се борили као плаћеници на страни Украјине против руске војске", наводи се у саопштењу ФСБ.
09:14 30.08.2024
Заробљени украјински војник Андреј Долгиј рекао је да није знао да иде у Курску област, већ да му је речено да иде на тродневну вежбу. Он је пребачен у Курску област из украјинске Сумске области, јер украјинске снаге трпе велике губитке, саопштило је Министарство одбране.
"Речено ми је: пар дана, три дана на вежбе. Мислио сам негде нешто треба чувати и то је то, нисам знао да сам у Курској области. Да сам у 82. бигради и у Курској области сам сазнао тек кад сам тамо провео два дана", испричао је он.
Према његовим речима, у пограничним деловома Курске области је само 82. бригада али због великих губитака команда пребацује војнике из других бригада.
08:47 30.08.2024
Пад авиона Ф-16 је велики ударац за Украјину, пише "Вашингтон пост".
"Погибија једног од изузетних украјинских пилота и пад једног од неколико скупоцених авиона Ф-16 представљју снажан ударац за Украјину", пише амерички лист.
Наводи се да је пилот био један од шесторице Украјинаца обучених за управљање тим авионом.
Подсетимо, Генералштаб украјинске војске је јуче признао да је један од испоручених авиона Ф-16 пао, не наводећи разлоге. Амерички "Вол стрит џорнал" је објавио, позивајући се на изворе, да је авион пао због грешке пилота.
07:57 30.08.2024
Уништена украјинска техника у Курској области - Sputnik Србија, 1920, 30.08.2024
Специјална операција у Украјини
Москва: У Курској области има страних плаћеника, Пољака али и оних који говоре енглески
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала