- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: До договора с Кијевом све теже; Борељов циљ да буде највећи русофоб у ЕУ

© POOL / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 31.08.2024
Пратите нас
Сви који покушавају да осујете преговоре између Русије и Украјине треба да схвате да што се буде даље ишло то ће бити теже постићи договор, рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

„Председник Русије Владимир Путин је још пре годину и по дана говорио о могућим преговорима. Он је рекао да ми нисмо против преговора... Они који јесу против треба да схвате да што даље буду настављали овако то ће бити теже постићи договор. У Истанбулу је после мање од месец дана од почетка наше специјалне операције било лако доћи до споразума. Украјина то није желела“, рекао је Лавров у интервјуу за РТ за потребе документарног филма „Мостови ка истоку“.

Шта жели Борељ?

Изјавама да нема алтернативе за преговоре Русије и Украјине изузев „формуле Зеленског“ шеф европске дипломатије Жозеп Борељ жели да у историји буде запамћен као највећи русофоб у Европи, рекао је Лавров.
„Последњи пут Борељ је рекао да нема друге алтернативе за преговоре изузев тзв. формуле Зеленског. Мислио сам да су бар образовани, да схватају како се води политика, полазећи од реалности. То је ћорсокак. Јасно је да Борељ сада жели да остане упамћен у историји као највећи русофоб у Европи. Он одлази са дужности. То је дилентантизам или чак лудило које је заменило разум дипломата и политичара“, рекао је он.

Шта је био циљ Кијева у Курској области

Министар је рекао и да је тешко оценити какав је циљ поставио Запад када је спонзорисао упад украјинских снага у Курску област Русије.
„Тешко ми је да судим каква је ту била замисао. Наше западне колеге имају софистициране мозгове. Понекад ствари преокрену на свој начин... Али, политиколози се тиме баве. Чак је и Зеленски рекао, могу се од њега чути фројдовска признања, да им је то потребно због размене. Због тога заробљава људе, и квадратне километре жели да заузме. То је тако наивно. О својој територији ни са ким не дискутујемо. Преговоре о својој територији не водимо“, рекао је Лавров.
Лавров је нагласио и да не може бити говора о уласку Украјине у НАТО.
Подсетимо, интензивни напад украјинских Оружаних снага на Курску област почео је 6. августа. У области је на снази ванредна ситуација и више пута је проглашавана ракетна опасност.
Украјинске снаге су од почетка борби у Курској области изгубиле 7.800 војника и 75 тенкова, саопштило је руско Министарство одбране.
Такође, украјинска војска остала је и без 36 борбених возила пешадије, 64 оклопна транспортера, 14 вишецевних бацача ракета, укључујући четири "хајмарса" и једaн MLRS, пет ПРО система и 11 радара.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала