Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић о акцијама Приштине: Не разумем шта је смисао сем да се испровоцира Србија

© Tanjug / STRМост на Ибру
Мост на Ибру - Sputnik Србија, 1920, 31.08.2024
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је важно то што су и Европљани и Американци осудили премијера привремених институција самоуправе у Приштини Аљбина Куртија за упад приштинских снага на север Косова и Метохије, додајући да полако али сигурно цео свет почиње да разуме ко је тај који стварно и суштински прави проблеме у региону.
„Важно је то што Кфор, што НАТО, држи своје позиције чврсто везано за мост на Ибру. Морам да признам да не разумем сасвим шта је смисао, осим жеље да се испровоцира Србија? Уопште не разумем шта је смисао и шта је крајњи резултат, који приштинско руководство види“, рекао је Вучић у Прагу, где учествује на Глобалном безбедносном форуму.
Он је упитао у чему је смисао упада приштинских снага на север Косова и Метохије.
„Смисао је да заузмете неку собу или неку зграду и склоните се за десет дана, шта онда? И окупирате и држите тако месец дана и шта онда? Шта сте постигли, шта сте урадили? При томе јасно показујете да све радите без договора са својим партнерима, са онима који су вас родили, са онима који су вас направили и истовремено све радите на дестабилизацији целог региона. Не видим да је то мудра политика, али што бих њих саветовао шта да раде и како да раде“, рекао је Вучић.
Додао је да ће Србија да се понаша одговорно.
„У овом тренутку представници Српске листе имају разговор са Квинтом у Приштини. Верујем да ће пренети своју забринутост. Ми ћемо да радимо са нашим народом. Они ће сва своја примања да добијају, како год. Наставићемо да инвестирамо што је могуће више и покушаћемо да чувамо мир и опстанак нашег народа на Косову и Метохији. Али мислим да је, ако постоји у свим овим лошим стварима једна ситница која није лоша, то је та да полако али сигурно цео свет почиње да разуме ко је тај који стварно и суштински прави проблеме у региону“, закључио је Вучић.

„Ускоро разговори са Рио Тинтом, нека се добро припреме“

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће ускоро имати разговоре са компанијом Рио Тинто, поручивши им да се добро припреме за тај разговор, јер како је рекао, биће то дуг разговор.
Вучић је одговарајући на питање новинара у Прагу, након панела „Придруживање Западног Балкана ЕУ“ на Глобалном безбедносном форуму, како коментарише то што је немачки канцелар Олаф Шолц обишао радове на отварању рудника литијума у Немачкој у финишу изборне кампање, рекао да је то разлика између нас и њих и да је Шолц пред народом рекао да је то перспектива за земљу.
„Он је у финишу капање отишао да отвара радове на руднику литијума, и да каже народу да је то будућност. Он није имао било какве сукобе, било какве проблеме. Он зна да је то јасан сигнал немачкој индустрији да ће да иде напред. Да ће мерцедес, фолксваген, моћи да раде најбољи посао за Немачку и њене грађане“, рекао је Вучић.
Вучић је навео да ми уместо да будемо захвални што имамо литијум на нашој територији, ми имамо људе који са, како је навео, што мање знања, површности, али више сујеверја, објашњавају како ће наша деца да имају две главе и то без иједне чињенице.
„Ми Срби ћемо понекад у инат своје будућности и своје деце да изаберемо најгори пут за нас, не по први пут у историји. Даћу све од себе да то не буде тако“, додао је председник.
Уколико, како је рекао, имамо све гаранције за здравље људи и за пуну заштиту животне средине, без тога неће да разговара о копању литијума.
„Ускоро ме очекују разговори са Рио Тинтом, нека се припреме добро, па ћемо полако. Дуго ћемо да разговарамо, много је месеци пред нама. Имамо и ми неке сумње, видећемо. Оно што је важно је да наша земља гура снажно напред“, рекао је Вучић.
Истакао је да нисмо ове године имали среће са пољопривредом због суше и то је један од разлога зашто нећемо да имамо толико висок раст.
„Али наша индустрија носи раст, наше технологије, ИКТ сектора. Индустријска производња нам изузетно добро расте. Имаћемо значајан раст“, рекао је он.
Вучић се осврнуо на проблем енергетике и да је о томе речи било и у Прагу.
„За осам или девет година уколико будемо укључили све пуњаче, стиже вештачка интелигенција, немамо струје. Индустрија тражи све више. Вештачка интелигенција црпи струју. Нама је 70 одсто из угља данас“, рекао је он.
Међутим, рекао је да нико неће да копа угаљ и да ни он више није јефтин, а да је питање где и може да се копа.
„Морамо да имамо нуклеарну енергију, морамо да имамо мале нуклеарне модуларе да би производили струју“, рекао је председник.
Истакао је да је добро што је био у Прагу, да је било много важних сусрета.
„Имамо много мука и проблема, и зато је важно да разговарамо о миру. Више од 90 одсто људи се сагласило са мном данас када сам говорио на панелу, иако не смеју јавно да кажу“, рекао је Вучић.
Мирослав Лајчак и Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 31.08.2024
СРБИЈА
Вучић са Лајчаком: Затражио сам конкретну реакцију ЕУ у заштити Срба на Косову и Метохији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала