- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Пољски председник: Не постоји договор са Зеленским о терористичким нападима на „Северни ток“

© AP Photo / Swedish Coast Guard via APМесто цурења гаса на гасоводу "Северни ток" у Балтичком мору
Место цурења гаса на гасоводу Северни ток у Балтичком мору - Sputnik Србија, 1920, 01.09.2024
Пратите нас
Председник Пољске Анджеј Дуда изјавио је да су изјаве о споразуму између њега и украјинског лидера Владимира Зеленског о терористичким нападима на гасоводе „Северни ток“ апсурдне.
„Ове изјаве, пре свега, бившег шефа немачке обавештајне службе, доживео сам као потпуни апсурд. То је с једне стране – са политичке стране“, рекао је Дуда за телевизију „Република“.
„Али, с друге стране, у томе се може видети некаква игра која се игра заједно са Русима. Јер једино се тако може гледати, ако се такве оптужбе износе на рачун неке земље-савезнице. И скрећем пажњу да је Пољска савезник Немачке. Ово понашање је за мене шокантно и запањујуће“, рекао је пољски председник.
Он је такође оптужио Немачку да жели гасни посао са Русијом, не обазирући се на земље Средње Европе.
„Није тајна да су гасоводи ‘Северни ток 1’ и ‘Северни ток 2’ били гасоводи који је требало да реализују немачко-руске интересе. Управо немачко-руске интересе. Нико не говори да је то требало да буде нека енергетска безбедност за Европу. Обрнуто. То је требало да буде енергетска опасност за Европу“, рекао је Дуда.
„Интерес Руса био је да имају што већу гасну хегемонију, да што више монополизују европско тржиште испорукама из руских налазишта које је продавао ‘Гаспром’, а Немци су трљали руке, јер би сви ови гасоводи, заобилазећи Средњу Европу, из Русије ишли директно у Немачку, што значи да би Немци држали руку на обарачу. То би био заједнички немачко-руски интерес на штету Средње Европе“, оценио је пољски председник.
Раније је бивши директор Савезне обавештајне службе Немачке Август Ханинг изјавио да је између Зеленског и Дуде вероватно постојао договор захваљујући којем је операција украјинских специјалних служби за подривање гасовода „Северни ток“ и „Северни ток 2“ добила логистичку подршку из Варшаве.

Инцидент на гасоводима

Компанија „Норд стрим 2 АГ“ је 26. септембра 2022. године саопштила да се на једном од кракова „Северног тока 2“ (напуњеног техничким гасом након изградње) догодила ванредна ситуација у водама Данске у близини острва Борнхолм, праћена наглим падом притиска. Узроци нису познати, увиђај је у току, прецизирали су из компаније. Затим је оператор гасовода „Северни ток“, „Норд стрим АГ“, пријавио да је смањен притисак на оба крака (рад гасовода прекинут је крајем августа, али је он остао напуњен гасом). Узроци такође нису познати.
Рад гасовода „Северни ток“ обустављен је крајем августа исте године због проблема са ремонтом „Сименсових“ турбина изазваних санкцијама Запада. Међутим, гасовод је остао напуњен гасом.
Немачка застава на згради Бундестага - Sputnik Србија, 1920, 26.08.2024
СВЕТ
Берлин: Подривање гасовода „Северни ток“ ─ злочин
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала