- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Пољска види западну Украјину у свом саставу

© Sputnik / Филип Климашевский / Уђи у базу фотографијаЧовек носи заставу Пољске
Човек носи заставу Пољске - Sputnik Србија, 1920, 02.09.2024
Пратите нас
Пољска и друге земље које се граниче са Украјином дужне су да обарају руске ракете, пре него што уђу у њихов ваздушни простор, рекао је пољски министар спољних послова Радослав Сикорски за Фајненшел тајмс. Москва у овоме види територијалне претензије Варшаве на западну Украјину.
Према речима министра, пољске власти морају да осигурају безбедност својих грађана, упркос бојазни да би пресретање пројектила изнад украјинске територије могло да увуче НАТО у војни сукоб између Русије и Украјине.

„Чланство у НАТО не укида одговорност сваке земље да заштити свој ваздушни простор – то је наша уставна одговорност“, рекао је Сикорски.

Министар спољних послова сматра да је обарање граната које лете ка Пољској „легитимна самоодбрана“: „Ако нападну наш ваздушни простор, постојаће значајан ризик да би крхотине могле некога да повреде“.
Званична представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова, коментаришући речи Сокорског, приметила је да Пољска подстиче сукоб у Украјини због свог интереса за западне територије земље.
„Пољским идеолозима је потребна Западна Украјина. Они ту територију сматрају својом. Зато и подстичу сукобе, повећавајући патњу људи“, рекла је Захарова.
Артиљеријско оруђе пион у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија, 1920, 02.09.2024
Специјална операција у Украјини
УЖИВО Руска војска заузела место Скучно у ДНР; Губици Украјинаца и на волчанском и липцовском правцу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала