Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Порука из Брисела: Неуспех у деескалацији тензија на КиМ имаће последице

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаЕУ
ЕУ - Sputnik Србија, 1920, 02.09.2024
Пратите нас
Портпарол Европске комисије Петер Стано изјавио је, поводом најновијих дешавања на КиМ, да ЕУ преноси приштинским властима свој став и забринутост због низа некоординисаних и једностраних корака и упозорио да ће „неуспех страна у деескалацији тензија имати последице“.
Стано је на брифингу за новинаре у Бриселу рекао да је у овој фази циљ ЕУ да се што пре одржи нова рунда дијалога Београда и Приштине на нивоу главних преговарача, али није навео када би до тог састанка могло да дође.
На питање Танјуга које конкретне кораке ће ЕУ предузети након што је такозвана косовска полиција упала у српске институције и онемогућила запосленима да дођу на своја радна места, он је одговорио да ЕУ сматра да је реч о још једном некоординисаном једностраном кораку, који није од помоћи, а који има капацитет да повећа тензије и доведе до даље ескалације већ нестабилне ситуације на терену.
„А Европска унија, шта ћемо ми да урадимо? Ми, наравно, преносимо наш став и нашу нелагодност овим низом некоординисаних једностраних корака косовским властима у Приштини. Могу само да подсетим да смо прошле године имали закључке Европског савета у којима су земље чланице биле веома јасне - неуспех страна у деескалацији тензија имаће последице“, поручио је Стано.
Подсетио је да је ЕУ јасно изразила свој став у петак у саопштењу своје канцеларије у Приштини.
О томе када ће бити одржана нова рунда дијалога пошто је специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак најавио да ће отпутовати у Приштину како би припремио наредни састанак главних преговарача у Бриселу, рекао је да ЕУ најављује састанке када је то прикладно.
„У овој фази, наравно, наш циљ је да се што пре одржи састанак главних преговарача. На столу је много питања која треба решити“, рекао је Стано.
Радници Првременог органа општине Косовска Митровица испред зграде општине - Sputnik Србија, 1920, 02.09.2024
СРБИЈА
Срби покушали да уђу у општину Косовска Митровица, на своја радна места - спречила их тзв. полиција
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала