- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин рекао Вулину: Чекамо Вучића на форуму БРИКС; Стигла и лична порука председника Србије

© Sputnik / Kristina Kormilitsyna / Уђи у базу фотографијаВладимир Путин и Александар Вулин у Владивостоку
Владимир Путин и Александар Вулин у Владивостоку - Sputnik Србија, 1920, 04.09.2024
Пратите нас
Руски председник Владимир Путин разговарао је са потпредседником српске Владе Александром Вулином на маргинама Источног економског форума у Владивостоку. Српски званичник пренео је личну поруку председника Србије Александра Вучића.
На почетку разговора, Путин је изразио наду да ће потпредседник српске владе оценити могућност сарадње Београда са руским Далеким истоком.
„Надам се да ће ваше пословно путовање у сваком случају бити успешно и корисно, моћи ћете пажљиво да сагледате и процените могућности сарадње са тако великим и перспективним регионом Руске Федерације као што је Далеки исток", рекао је он.
Како је истакао, Русија игра значајну улогу у осигурању енергената Србији на одличним условима за Београд.
„Нажалост, што се тиче трговинских и економских веза, видимо благи пад обима трговине, знам да се ви у Влади Србије, бавите тим питањима“, рекао је Путин током састанка.
Очекујемо Вучића на форуму БРИКС у Казању, истакао је Путин.
"Пренесите поздраве председнику Вучићу. Чекамо га на догађајима у оквиру састанка лидера БРИКС у Казању у формату БРИКС 'аутрич'. Послали смо вам позив, надам се да ће га господин председник прихватити", закључио је Путин.
Вулин, са своје стране, рекао је да је за њега велика част и привилегија да разговара са Путином.
"Верујте да је то велико охрабрење за све Србе. Када Русија брине о Србији, када јој је стало где живи и шта Србија ради, онда је и нама Србима лакше. Да Русија није опстала свих ових векова не би било ни Србије. Ми смо народи које повезује не само заједничка прошлост, него и будућност. Користим ову прилику и велика ми је част што могу то да урадим да Вам пренесем личне, срдачне, братске поздраве председника Александра Вучића и његову жељу да наставите још дуго да будете тако крепки, здрави, мудри и да водите своју земљу на добробит народа Русије", рекао је потпредседник српске Владе Вулин.
"Као што знате, Србија је не само стратешки партнер Русије, Србија је и савезник Русије. И због тога је притисак на нас са стране Запада огроман. Али Србија коју води Александар Вучић је Србија која никада неће постати чланица НАТО, која никада неће увести санкције Русији и која никад неће дозволити да се са њене територије спроводе било какве антируске акције. Србија није постала и неће постати део антируске хистерије. Ми Русију поштујемо, ценимо, и форум на којем се налазимо је доказ колико је погрешан и колико је глуп покушај да се Русија изолује. То једноставно није могуће. Србија никада неће учествовати у таквој политици", додао је Вулин.
Српски министар се осврнуо и на ситуацију у Републици Српској.
"Република Српска је такође предмет наше велике бриге, наше велике забринутости јер постоје снажни притисци да се Република Српска умањи и да се Дејтонски споразум промени. То није могуће уколико желите мир и стабилност. Председник Вучић је највећи гарант мира и стабилности у нашој регији", објаснио је Вулин.
Он је још једном захвалио Путину на огромном личном доприносу развоју односа две државе, као и огромном личном доприносу очувању истине, "што сте нам помогли да се успешно боримо против покушаја доношења резолуције о лажном геноциду у Сребреници".
"Ви сте нас разумели и снажно сте нас подржали. То сте урадили 2015. године када је Велика Британија покушала у Савету безбедности да донесе такву резолуцију и као што видите ми то памтимо и не можемо да заборавимо ваш лични допринос нашој борби за истину о српском народу. Бескрајно смо захвални Русији и вама лично на вашој принципијелној позицији по питању нашег територијалног интегритета, а по питању Косова и Метохије. Ми знамо где год се чује глас Русије чује се и глас Србије. Где год успеју или покушају да елиминишу могућност да Русија гласно говори, ми знамо да ту неће бити ни гласа Србије. Зато увек будите уверени да српски народ и српско руководство на челу са председником Вучићем то одлично зна и да никада неће дозволити да се наши односи, братски, савезнички, стратешко партнерство на било који начин компромитују", закључио је потпредседник српске Владе.
У Владивостоку се одржава Источни економски форум.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала