- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Пољски председник оптужује премијера за сарадњу с руским ФСБ

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаАнджеј Дуда
Анджеј Дуда - Sputnik Србија, 1920, 05.09.2024
Пратите нас
Председник Пољске Анджеј Дуда оптужио је премијера Доналда Туска да наставља да сарађује са руским специјалним службама и то на основу споразума са Федералном службом безбедности који је ранија Тускова влада склопила 2012. године.
Лист „Жечпосполита“ је раније објавио да је држављанин Русије Павле Рубцов, током упознавања са кривичним поступком који је вођен против њега, добио приступ и тајним документима. Пољско Тужилаштво је потом објаснило да оптужени у складу са законом има право да се упозна са свим документима која су део кривичног поступка и то без изузетка.
Тужилаштво је навело да руском држављанину нису открили државну тајну.
„Тешко је то коментарисати. Постојећа правила омогућавају да се штите безбедност и интереси Пољске и да се у таквим ситуацијама начини изузетак и не дозволи осумњиченом приступ документима посебно ако су тајни. Ситуација је занимљива јер већ тада није било никакве сумње да је тај господин руски агент и било је познато да ће бити део размене коју су организовале САД и Русија“, рекао је Дуда.
Како је рекао, „господа из Агенције за унутрашњу безбедност“ су знала да показују документа наводно сараднику руске специјалне службе који је оптужен у Пољској за шпијунажу.
Дуда је подсетио да је 2012. у време Тускове владе склопљен Споразум о сарадњи између Војне контраобавештајне службе Пољске и ФСБ.
„Зар се та сарадња између специјалних служби Пољске и Русије наставља? Јер, тако изгледа“, рекао је Дуда.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала