Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Савез за нови свет: Зашто је важан Путинов позив Вучићу да дође на самит БРИКС

© Sputnik / Михаил Климентьев / Уђи у базу фотографијаВладимир Путин и Александар Вучић у Сочију
Владимир Путин и Александар Вучић у Сочију - Sputnik Србија, 1920, 05.09.2024
Пратите нас
Земље БРИКС и Србија имају не само највиши степен економске сарадње у смислу отворене трговине, већ и веома сличне политичке ставове. На БРИКС се гледа као на савез будућности, и Србија би на време требалo да нађе место за тим столом, уз очување своје војне неутралности, мишљење је саговорника Спутњика.
Они истичу да је позив који је Владимир Путин упутио Александру Вучићу, да присуствује самиту БРИКС у Казању, показатељ поштовања.
Руски председник је пренео потпредседнику српске Владе Александру Вулину да очекује председника Србије на догађајима у оквиру састанка лидера БРИКС у Казању у формату БРИКС „аутрич“, а рекао је и да се нада да ће Вучић прихватити тај позив.

Позив је показатељ поштовања

Никола Шаиновић, некадашњи премијер Србије и потпредседник Владе Југославије, објашњава да је позив упућен за радни састанак БРИКС-а који има унутрашњу агенду за међусобно помагање земаља које су или у самој организацији или су на неки начин заинтересоване за приступање.
„Што се Србије тиче, ми имамо уговор о спољној трговини са две највеће земље БРИКС – Русијом и Кином. Дакле, за највећи број роба међусобно имамо бесцаринску трговину и слободну трговинску зону огромних размера. То дефинише суштину веза између БРИКС и Србије у трговинском смислу,“ подсећа Шаиновић.
У политичком смислу, истиче наш саговорник, имамо броје сличности са позицијама водећих земаља БРИКС и оних које имају намеру да им приступе, јер сви заједно подржавамо тезу о суверенитету државе и о праву сваке нације да изабере свој пут.
„Такође, и о заштити сваке државе од мешања спољног фактора, а све то кроз јачање Уједињених нација и механизама које оне поседују а не блоковским или другим механизмима. То су наше сличности. Да ли ће Срби учествовати и на ком нивоу на појединим састанцима које БРИКС заказује то је ствар односа и конкретне ситуације, с обзиром да ми сада имамо велику политичку гужву, од унутрашњих проблема са литијумом, Јадром, до ситуације на КиМ и интензивних међународних преговора и контаката које Србија има у кратком року,“ каже Шаиновић.

БРИКС и Србија доказали пријатељство

У том контексту Шаиновић подсећа да су недавно Београд посетили и немачки канцелар, кинески и француски председници као и да се очекује још нових посета.
„Да ли ће председник Србије лично моћи да оде и на који састанак или ће неко други отићи из Владе Србије, а сигуран сам да хоће, то није суштинско питање. Суштинско питање је дубина наших међусобних односа а то су зона слободне трговине што је највећи могући ниво међусобне економске сарадње и бројним политичким демонстрацијама међусобног разумевања од којих су на првом месту спољнополитички ставови Србије,“ мишљења је Шаиновић.
Спољнополитички коментатор Данијел Игрец сматра да је позив представницима Србије да учествују на предстојећем Самиту БРИКС велика част али и признање нашој држави и доказ да је њена спољна политика одговорна.
„Јер, када вас савез земаља као што је БРИКС, који окупља најбрже растуће економије света и најрепрезентативније привреде света, позива да присуствујете њиховом скупу то показује да они на вас гледају као на озбиљног и одговорног чиниоца у међународним односима. Дакле, они на нас гледају као на респектабилног партнера са којим желе да продубљују своје стратешке односе,“ каже Игрец .

БРИКС је организација будућности

Игрец мисли да је овај позив јако важан јер указује на то да је наша држава у ситуацији нестабилних и непредвидивих геополитичких прилика успела да сагради завидну међународну позицију, која показује да Србија има довољно капацитета, угледа и способности да сарађује са земљама са свих меридијана широм света.
„Апсолутно је важно да развијамо наше билатералне стратешке односе са свим земљама које представљају окосницу будућности, а то су свакако земље БРИКС. Чланице БРИКС-а подржавају Србију по питању њених стратешких државних и националних интереса, а водеће чланице ове организације пружају подршку територијалном интегритету и суверенитету Србије. Такође, подржавају и Резолуцију 12 44 и нису признале једнострано проглашену независност Косова. По питању Републике Српске те земље пружиле су недвосмислену и принципијелну подршку очувању Дејтонског споразума и уставног положаја РС“ набраја Игрец.
Он каже да је БРИКС организација у којој ће се очито у будућности одлучивати о судбини света, те да с тога треба на време да нађемо своје место у овој организацији.
„Видимо ту и занимљиву тенденцију, а то је да многе земље које су и регионалне силе покушавају да постану чланице БРИКС-а као што је Турска која без обзира што је чланица НАТО жели да буде у друштву земаља БРИКС. Прошле године је више од 30 држава поднеле кандидатуру за улазак у БРИКС. У тој организацији имамо и једну Саудијску Арабију која је постала и пуноправна чланица иако знамо да она одржава стратешке односе са Америком,“ напомиње наш саговорник.

Успех је моћи ина исток и на запад

Оба саговорника Спутњика, иако сматрају да би било лепо видети Србију на Самиту БРИКС, не мисле да би и неодлазак на исти нешто променио у односима које ми имамо са водећим државама те организације а посебно не Русије.
„Србија треба да настави да сарађује са свим земљама где постоји маневарски простор да се заштите њени државни и национални интереси и простор да кроз ту сарадњу афирмише своју војну неутралност. Сматрам да када Србија показује интересовање и способност да сарађује и са земљама истока и са земљама запада, то је и најбољи доказ њеног неутралног положаја,“ закључује Игрец.
Не треба сметнути са ума, додаје он, и да је једна Француска која је од предводница колективног запада неко ко тражи савезништво и на истоку. Не треба заборавити да је председник Фрацуске био у Казахстану и у Узбекистан где је тражио могућности да склопи повољне енергетске споразуме са тим земљама. Другим речима не треба ми да пристанемо каже Игрец на било какав наратив без обзира са које стране долази а који нам намеће одређену спољну политику.
Владимир Путин и Александар Вулин у Владивостоку - Sputnik Србија, 1920, 04.09.2024
РУСИЈА
Путин рекао Вулину: Чекамо Вучића на форуму БРИКС; Стигла и лична порука председника Србије
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала