- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Огласила се Агенција за лекове поводом повлачења диклофена из продаје

© Sputnik / Лола ЂорђевићАпотека Београд
Апотека Београд - Sputnik Србија, 1920, 06.09.2024
Пратите нас
Агенција за лекове и медицинска средства Србије саопштила је да произвођач Галеника а.д. Београд спроводи добровољно повлачење лека "диклофен", гастрорезистентна таблета, 20×50 мг са тржишта Републике Србије, а које се доводи у везу са квалитетом лека.
Повлачење лека се, наводи се у саопштењу, врши до нивоа велепродаја и апотека.
„Наглашавамо да није препознат нити доказан било какав ризик по здравље људи, већ је утврђено да производ не одговара у потпуности прописаној спецификацији. Конкретно, током редовног испитивања студије стабилности које спроводи произвођач утврђено је да је резултат за параметар нечистоће био изван спецификацијских граница у мањој мери“, кажу из Агенције за лекове.
Како се наводи, овој институцији није пријављена ни једна нежељена реакција која се може довести у везу са овим одступањем.
„Важно је напоменути да ово повлачење нема ефекте на доступност редовне терапије и снабдевеност тржишта јер су пацијентима у Србији и даље доступни лекови других произвођача који садрже исту активну супстанцу – диклофенак“, истичу из Агенције за лекове.
У четвртак су, поводом ове одлуке, из РФЗО истакли да се на листи лекова налазе лекови других произвођача који садрже исту активну супстанцу, тако да снабдевање тржишта и доступност терапије ни на који начин нису угрожени.
Произвођач је одлуку о повлачењу лека донео због неодговарајућих резултата испитивања степена чистоће, стоји у саопштењу РФЗО.
Пилуле - Sputnik Србија, 1920, 05.09.2024
ДРУШТВО
Лек Диклофен од 50 милиграма повучен из промета
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала