Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вулин: Вучић ће се договорити са Путином о учешћу на самиту БРИКС

© Sputnik / Лола ЂорђевићПотпредседник Владе Србије Александар Вулин
Потпредседник Владе Србије Александар Вулин - Sputnik Србија, 1920, 06.09.2024
Пратите нас
Потпредседник Владе Србије Александар Вулин каже да је председник Александар Вучић није одбио позив руског председника Владимира Путина да учествује на заседању БРИКС-а и да ће о томе њих двојица разговарати у унапред договореном телефонском разговору.
„Председник Србије је добио позив од Путина да учествује на заседању БРИКС у Казању и то је велика част и за председника Вучића и за Србију и он тај позив није одбио. Али, одмах су намерно покушали да изврну његове речи. Он је рекао „гужва у шеснаестерцу“, мислећи на оно што се дешава у Њујорку, где га очекује велики број људи на заседању Генералне скупштине УН. Са великом захвалношћу и великим поштовањем је прихватио позив председника Путина, а да ли ће ићи или не - договориће се са председником Путином у телефонском разговору који је већ договорен, а неће ићи преко медија и немојте покушавати да посвађате Путина и Вучића, они су пре свега пријатељи“, казао је Вулин за РТС.
Он је говорећи о недавном разговору са Путином и бројним руским званичницима истакао да је у тим сусретима било речи о многим важним стварима – од економије до ситуације у региону.
„Русија и Србија су стратешки партнери и то ништа не може да промени. Уосталом, Кад се деси нешто на Косову и Метохији, коме идемо да се жалимо? Немачкој? Америци? Само је Русија та која нас разуме, која је на нашој страни“, рекао је Вулин.
Нагласио је да Русија и Србија остају савезници и да нема ниједног разлога да преиспитујемо сопствену политику према Русији.
„Ми Срби нисмо бројан народ, али смо велики народ и никада не издајемо своје пријатеље. Русија никада није урадила ништа што је нама нашкодило, никада није урадила ништа због чега би Србија требало да преиспитује своју политику према Русији. Ми остајемо стратешки партнери, остајемо савезници и нема ниједног разлога да преиспитујемо сопствену политику према Русији. Председник Вучић је показао да је једини слободан лидер у Европи и да није подлегао антируској хистерији“, навео је Вулин и додао:
„Нисмо увели санкције Руској Федерацији, нећемо их ни увести, нећемо променити своју политику када је реч о војној неутралности, нећемо постати чланица НАТО и нећемо дозволити да се територија Србије користи за нападе на Русију“.
Упитан о Путиновим наводима да је забележен пад економске размене и да је време да се састане Међувладина комисија, Вулин је рекао да ће министар Ненад Поповић ускоро имати састанак са својим руским колегама.
Вулин је додао да то показује да Путин мисли о Србији, јер је извоз за Русију за њих статистичка грешка, а Србији много значи.
Вулин је рекао да је руске партнере замолио да преговори о новом гасном аранжману почну одмах, да се не чека март 2025. године када уговор истиче, али да верује да ће одлуку на крају донети председници Русије и Србије, јер то није само економска, већ и политичка одлука.
Владимир Путин и Александар Вулин у Владивостоку - Sputnik Србија, 1920, 04.09.2024
РУСИЈА
Путин рекао Вулину: Чекамо Вучића на форуму БРИКС; Стигла и лична порука председника Србије
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 05.09.2024
СРБИЈА
Вучић: Примио сам позив за БРИКС пре десетак дана - у време самита имамо и важне госте у Србији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала