- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

У Бугарској критикују Зеленског: Ако је такав демократа зашто забрањује Украјинску православну цркву

© Sputnik / Григорий Костин / Уђи у базу фотографијаВерници Украјинске православне цркве Московске патријаршије у Кијеву током протеста против усвајања "антицрквених" закона испред Врховне раде Украјине.
Верници Украјинске православне цркве Московске патријаршије у Кијеву током протеста против усвајања антицрквених закона испред Врховне раде Украјине. - Sputnik Србија, 1920, 07.09.2024
Пратите нас
Главна теза присталица украјинског председника Владимира Зеленског је да му морају помоћи свим силама, дати му шта год тражи, „јер се бори, између осталог, за нашу слободу“. Али ако је Зеленски такав демократа, зашто Кијев жели да забрани Украјинску православну цркву у Украјини?, упитао је бугарски посланик Петар Волгин.
Политичар је оштро критиковао одлуку украјинских власти и затражио реакцију Европске комисије.

„Треба да се запитамо: пошто је он тако добар, тај Зеленски, пошто је такав демократа и такав бранилац слободе, и пошто треба да му дамо сав наш новац и све оружје да би наставио да брани слободу, зашто његови људи желе да забране УПЦ, којој су привржени милиони Украјинаца?“, истакао је политичар на свом Јутјуб каналу.

Волгин је нагласио да би желео да добије одговор од Европске комисије да ли је то што се дешава демократски.
„Да ли је ово одбрана слободе савести, заштита слободе вероисповести или управо директно супротно? И, молим вас, нека ми никако не кажу да се Зеленски, као, бори за моју слободу“, закључио је политичар.

Забрана УПЦ у Украјини

Претходно, Зеленски је потписао закон којим се на територији Украјине забрањује активност религиозних организација повезаних са Русијом, између осталог, канонске Украјинске православне цркве (УПЦ), објављено је на сајту Врховне раде.
Тим поводом огласила се недавно и званична представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова која је рекла да усвајање ток закона има за циљ продубљивање верског раскола и представља грубо кршење слободе вероисповести, што подразумева репресију и прогон свештенства и верника, скрнављење православних светиња, као и насилно заузимање цркава и парохија УПЦ.
Подсетимо, украјинске власти организовале највећи талас прогона УПЦ у савременој историји земље. Позивајући се на њену повезаност са Русијом, локалне власти у различитим деловима Украјине одлучиле су да забране деловање УПЦ.
Власти су увеле санкције неким представницима свештенства УПЦ. Служба безбедности Украјине почела је да покреће кривичне поступке против свештенства УПЦ и спроводи „контраобавештајне активности“ – претресе епископа и свештеника, цркава и манастира у потрази за доказима о „антиукрајинским активностима“.
Руски патријарх Кирил - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2024
РУСИЈА
Руски патријарх апелује на друге цркве: Заштитите Украјинску православну цркву
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала