- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

У оквиру акције превентивних прегледа данас прегледано скоро 30.000 грађана Србије

CC0 / Pexels/Anna Shvets / Снимак плућа
Снимак плућа - Sputnik Србија, 1920, 08.09.2024
Пратите нас
И петог дана акције бесплатних превентивних прегледа коју организује Министарство здравља забележен је изузетно висок одзив грађана пошто је до 17 часова у некој од више од 200 здравствених установа у Србији прегледан 29.381 грађанин.
Из Министарства здравља наводе да је превентивни систематски преглед у домовима здравља, болницама и дечијим клиникама данас обавило и 2.278 деце.
Око 1.000 грађана упућено је на даљу дијагностику, а њих 20 је, због новооткривених обољења, хитно хоспитализовано у некој од болница.
Превентивне прегледе за пет дана акције обавило је близу 145.000 грађана.
„Овако висок одзив јасна је потврда да су грађани препознали значај превенције као најефикаснијег начина бриге о сопственом здрављу, стога ће Министарство здравља и у наредном периоду наставити са организовањем оваквих акција“, поручују из Министарства.
Значај ове акције Министарства здравља, поред изузетног одзива грађана, посебно илуструје податак да су код близу 10 одсто прегледаних пацијената откривена најтежа обољења, и то најчешће без икаквих симптома, код којих је успешност излечења у директној вези са раним откривањем болести (различити малигнитети, анеуризме и сл).
„Министарство здравља овим путем захваљује свим здравственим радницима на уложеном труду, а грађанима на великој подршци и стрпљењу“, додаје се у саопштењу.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала