- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Куцнуо је час: Шта се крије иза новог спољнополитичког заокрета Немачке

© Sputnik / Лола ЂорђевићНемачки канцелар Олаф Шолц
Немачки канцелар Олаф Шолц   - Sputnik Србија, 1920, 09.09.2024
Пратите нас
Заокрет Олафа Шолца ка „мировној политици“ не може да чуди јер је он од почетка покушавао, колико је у његовој моћи било, да Немачку не уплиће сувише у сукоб у Украјини, каже за Спутњик научни сарадник Института за политичке студије Душан Достанић.
Шолцова прва изјава о помоћи Украјини односила се на испоруку неколико хиљада шлемова и он је од почетка рата давао изјаве које су ишле ка томе да Немачка не би требало сувише да се увлачи у сукоб, подсећа Достанић.

Враћање на „фабричка подешавања“ Олафа нејаког

„Међутим, као што сваки догађај има своју логику и развој, тако и рат у Украјини има своју логику, развој и утицај на политику Немачке, па је Немачка услед различитих разлога постајала све више и више укључена у тај сукоб. А то, на крају крајева, има везе и са његовим коалиционим партнерима, пре свега Зеленима који држе спољну политику. Чињеница је и да Олаф Шолц у трочланој коалицији и није баш човек од неког посебног ауторитета који би могао да намеће своје мишљење, али и да је његова странка имала неке друге ресоре у којима је била много активнија.“
Тако да и последња изјава не одудара превише од почетног става Олафа Шолца ког он није успео да спроведе, ако је и покушавао да га спроведе, истиче Достанић.

Подршка Украјини утицала на локалне изборе

Кад је реч о пропасти Шолцове коалиције на изборима у Тирингији и Саксонији, Достанић каже да резултати покрајинских избора не одређују спољну политику земље и да је сигурно да неће утицати на завршетак рата у Украјини.
„Чињеница је да су тамо оствариле добре резултате странке које имају шта да кажу не само на плану спољне политике, али није се тамо, пре свега, гласало о рату у Украјини већ за неке друге ствари. На пример мигрантско питање је много значајније било у обе покрајине. Главна тема Алтернативе за Немачку (АфД) било је питање миграната, а не да ће се после покрајинских избора променити политика према Украјини. С тим што се види да су странке које су оствариле добре резултате, пре свега мислим на АфД и покрет Саре Вагенкнехт, више ишле на то да су против помоћи Украјини и против Немачког увлачења у тај сукоб.“
Уз подсећање да ће се овог месеца одржати избори у немачкој покрајини Бранденбург а да су савезни избори заказани за идућу годину, Достанић каже да је тешко рећи да ли ће мировним изјавама Шолц и његов СПД покушати да придобију један број гласача АфД-а или Саре Вагенкнехт.

Немачка без спољнополитичке тежине

Осим што дипломатију води један од највећих ратних јастребова Аналена Бербок, Немачка ни до сада није показала капацитет да може утицати на такву врсту глобалних одлука као што је питање рата и мира, сматра Достанић.
„То могу да буду некакви пробни балони, сигнали који се шаљу или тако нешто, али очекивати сада да ће због Шолцове изјаве да се мења позиција Украјине и да се дође до некаквог мира није реално. Просто, такве изјаве не треба прецењивати нити треба прецењивати спољнополитичку тежину Немачке која је интегрисана у Европску унију, западне структуре, НАТО и која ни до сада није могла без партнера да себи приушти некакве модификације на плану спољне политике. А не да сада буде спонзори мира. То просто и није баш највероватнији сценарио“, закључио је Достанић.
Куцнуо је час за дискусију о томе како да се убрза окончање конфликта у Украјини, изјавио је немачки канцелар Олаф Шолц.
„Верујем да је сада дошао тренутак кад треба да разговарамо о томе како да брзо изађемо из ове војне ситуације и дођемо до мира“, рекао је Шолц и додао се залаже да Русија учествује на следећој мировној конференција председника Украјине Владимира Зеленског.
Шолц је истакао да ће наставити да пружа помоћ Кијеву, али је признао да резултати регионалних избора у Немачкој на којима су странке које се противе испорукама оружја биле успешне „између осталог и због чињенице да се неки грађани не слажу са подршком Украјини“.
Погледајте и:
Немачка застава на згради Бундестага - Sputnik Србија, 1920, 07.09.2024
СВЕТ
Има ли алтернативе за Немачку: Зашто су „проруске” партије победиле на изборима у две покрајине
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала