- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Ученици у Гламочу након скоро три деценије могу да изучавају националну групу предмета на српском

© Фото : Снимак са екрана/ Јутјуб/ RTRS vijestiУченик за клупом у ОШ „Гламоч“ у Гламочу
Ученик за клупом у ОШ „Гламоч“ у Гламочу - Sputnik Србија, 1920, 09.09.2024
Пратите нас
Након 29 година, ученици у Гламочу могу да изучавају националну групу предмета на српском језику, чиме је решен вишедеценијски проблем родитеља који су децу код куће учили ћирилицу и националну историју.
Председник Српске Милорад Додик, за све српске основце у Гламочу, обезбедио је бесплатне уџбенике националне групе предмета.
Српски основци у овом граду напокон су добили прилику да изучавају српски језик, српску историју и географију.
Пуних 29 година генерације српске деце у Гламочу, националну групу предмета изучавале су на „алтернативни“, доста тежи начин.
Сада, када је велика неправда исправљена задовољни су и родитељи, који су безуспешно годинама надлежним федералним институцијама слали дописе, петиције и молбе.
„Деца, изучавајући језик и националну групу предмета самим тим спознају свој и идентитет свог народа“, наводи Вања Пердух, отац ученика у ОШ „Гламоч“.
Да би у гламочку основну школу напокон била уведена национална група предмета, уложени су велики напори за преговарачким столом. Све се на крају исплатило, каже начелник општине Небојша Радивојша.
„Поносан сам и част ми је као родитељу, чија деца иду у ову школу, што сам био део преговарачког тима који је са представницима Владе кантона 10 договорио да ова ствар заживи у Гламочу“, истиче Радивојша.
Од председника Републике Српске, ученицима у Гламочу уручено је 60 комплета уџбеника националне групе предмета.
„Језик је најдрагоценија баштина једног народа, то је кућа духа његовог и питање језика за нас није само питање образовања, него и идентитета и опстанка“, рекао је Немања Давидовић, изасланик председника Републике Српске.
Основну школу у Гламочу похађа 56-оро ученика српске националности.
Ово је и одличан пример за остале школе на подручју Федерације БиХ које, због разних опструкција, нису успеле да уведу националну групу предмета, преноси РТРС.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала