- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Јерменија нуди Азербејџану мировни споразум

© Sputnik / Алексей Дружинин / Уђи у базу фотографијаПремијер Јерменије Никол Пашињан и председник Азербејџана Илхам Алијев
Премијер Јерменије Никол Пашињан и председник Азербејџана Илхам Алијев  - Sputnik Србија, 1920, 11.09.2024
Пратите нас
Јерменска Влада предлаже Бакуу да потпишу мировни споразум од 16 тачака, изјавио је премијер Јерменије Никол Пашињан.
„Ми не предлажемо мировни споразум од 13 тачака, него од 16 тачака. Имамо усаглашен садржај свих 16 тачака. Садржај три тачке је делимично договорен у поређењу са првобитним. Остале су у потпуности договорене. Дакле споразум чини 16 тачака“, објаснио је Пашињан.
Он је раније истицао да је са азербејџанском страном договорена преамбула и 13 тачака мировног споразума. По речима Пашињана, Јереван предлаже Бакуу да потпишу и ратификују све договорене тачке и формулације као мировни споразум, а да се након тога настави разговор о преосталим питањима.
Министарство спољних послова Азербејџана раније је критиковало став Јерменије, оптужујући је да жели да скрати текст мировног споразума у циљу бржег потписивања документа.
Јереван и Баку су 2022. године, уз посредовање Русије, САД и ЕУ, почели да преговарају о будућем мировном споразуму. Јерменски премијер Никол Пашињан је крајем маја прошле године рекао да је Јереван спреман да призна суверенитет Азербејџана у совјетским границама, односно заједно са Нагорно Карабахом.
Премијер Јерменије Никол Пашињан - Sputnik Србија, 1920, 12.06.2024
РУСИЈА
Пашињан: Јерменија ће изаћи из ОДКБ, одлучићемо кад
Погледајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала