- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Украјина и Путинова „подршка“: Прва дебата америчких председничких кандидата

© Tanjug / AP/ Alex BrandonДебата председничких кандидата Доналда Трампа и Камале Харис
Дебата председничких кандидата Доналда Трампа и Камале Харис - Sputnik Србија, 1920, 11.09.2024
Пратите нас
Прва предизборна дебата између председничких кандидата САД Доналда Трампа и Камале Харис одржана је на телевизији „Еј-Би-Си“. Противници су разговарали о Украјини, Путиновој „подршци“, економским питањима и проблемима миграција у Сједињеним Америчким Државама, размењујући бројне међусобне оптужбе и замерке.
Као и у случају дебате републиканског кандидата са Џозефом Бајденом, присуство гледалаца на дебати није било дозвољено. Микрофон је био укључен само оном кандидату на кога је дошао ред да говори. За обраћање је издвојено по два минута, исто толико и за одговор, као и један додатни минут за објашњење. Дебата је трајала сат и по времена. Кандидатима је било забрањено да користе белешке, консултују се са тимом и постављају један другом питања, то су могли само водитељи.
Трамп и Харисова су током дебате поменули руског лидера Владимира Путина најмање 12 пута, а Украјину и Русију 11 пута.
Трамп је девет пута поменуо Русију, осам пута руског предсеника, а шест пута Украјину.
Харисова је Русију поменула само два пута, Путина четири пута, а Украјину – пет.

Сукоб у Украјини

Трамп је поново обећао да ће завршити сукоб у Украјини и пре ступања на дужност председника САД, ако победи на новембарским изборима.
„Урадићу то брзо и окончати рат између Украјине и Русије. Ако будем изабран за председника, урадићу то и пре него што постанем председник“, нагласио је он.
Одговарајући на питање да ли жели победу Кијева, бивши председник је рекао да жели да заустави сукоб између Русије и Украјине и да спаси људске животе.
„Желим да спасим животе људи које беспотребно убијају на милионе“, рекао је Трамп.
Према његовим речима, окончање сукоба је у најбољем интересу Сједињених Америчких Држава.
„По мом мишљењу, најважније нам је да окончамо сукоб и да се постигне договор. Морамо стати на крај уништавању људских живота“, нагласио је политичар.
Трамп је такође критиковао тренутног председника Џозефа Бајдена због тога што је фактички прекинуо контакт са руским лидером Владимиром Путином.
„Последње две године није чак ни позвао Путина. Они чак ни не покушавају то да ураде. Овај сукоб је одавно требало да буде решен“, оценио је он.
„Бајден није имао појма како да разговара са (Путином). Није имао појма како то да заустави, а сада имате милионе погинулих и ситуација се само погоршава“, додао је политичар.
Трамп је такође обећао да ће, ако буде изабран, организовати преговоре између Владимира Путина и Владимира Зеленског. Истовремено, оптужио је Харисовуда није успела да обезбеди мир након што је наводно послата на преговоре са лидерима Русије и Украјине.
„Послали су је да преговара са Зеленским и Путином и то је и учинила. Рат је почео три дана касније“, истакао је Трамп.
Кандидат Демократске партије изјавила је да је та тврдња лажна, рекавши да се састала само са Зеленским.
„Заиста сам се састала са Зеленским неколико дана пре него што је Русија извршила инвазију... Састала сам се са председником Зеленским, поделила сам са њим америчке обавештајне податке о томе како може да се заштити“, објаснила је Харисова.
Она је додала да подршка Украјини одговара стратешким интересима САД и оценила да су у питање доведена „међународна правила и норме, укључујући фундаменталне принципе суверенитета и територијалног интегритета“.

О Путиновој „подршци“

Трамп је такође критиковао Харисову након што је председник Русије Владимир Путин изјавио да подржава њену кандидатуру.
„Путин је подржао (Камалу Харис) прошле недеље. Рекао је: ‘Надам се да ће победити’. Мислим да је заиста то мислио“, закључио је Трамп.
Харисова је, са своје стране, тврдила да Русији одговара Трамп на месту председника, јер њиме може да манипулише „ласкањем и услугама“.
Председник Русије је прошле недеље на пленарној седници Источног економског форума изјавио да ће Русија подржати кандидатка америчких демократа Камалу Харис, како је препоручио актуелни председник Џозеф Бајден. Руски лидер је приметио да се Харисова тако заразно смеје, из чега се може закључити да јој је све добро.
Дебата кандидата председника САД Доналда Трампа и Камале Харис - Sputnik Србија, 1920, 11.09.2024
СВЕТ
„Крај Америке“ и „најсмртоноснија војска“: Шта су све рекли Доналд Трамп и Камала Харис
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала