- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Почели „Српски дани“ у Мађарској: Први пут у јавности Предићева икона „Свeтог Ђорђа“

© Tanjug / Ministarstvo bez portfelja/ Duљko VukajlovicМинистар Ђорђе Милићевић
Министар Ђорђе Милићевић  - Sputnik Србија, 1920, 13.09.2024
Пратите нас
Министар без портфеља задужен за координацију активности и мера у области односа са дијаспором Ђорђе Милићевић отворио је манифестацију "Српски дани" која се током септембра кроз различите културне програме одржава на више локација у Мађарској.
Синоћно свечано отварање манифестације одржано је у Музеју Српске православне цркве у Сентанадреји, где је први пут у јавности представљена икона „Свети Ђорђе“ коју је славни српски сликар Урош Предић урадио и даривао породици Вујић из Будимпеште као славску икону.
Изложена је и пратећа фото-документација о везама Предића и Сентандреје, саопштио је кабинет министра.
"Манифестација „Српски дани“ има за циљ да покаже раскош и дубину српске културе, духовности и науке, као и наш историјски допринос животу у Мађарској. Српска заједница у Мађарској, са својом богатом традицијом, културом и духовношћу, вековима је давала немерљив допринос у очувању и јачању српског идентитета", истакао је Милићевић, преноси Танјуг.
Министар се посебно захвалио Епархији будимској на континуираном раду у очувању српског културног и духовног наслеђа у Мађарској.
Милићевић је захвалио митрополиту Лукијану и Епархији будимској на организацији манифестације, коју су подржале Влада Републике Србије и председник Републике Српске,а посебно се захвалио и "нашим пријатељима из Владе Републике Мађарске који свесрдно подржавају српску заједницу у Мађарској".
Министар је у обраћању нагласио и да ће се историјски добри дноси Београда и Будимпеште додатно развијати у наредном периоду.
"Тај пут трасирали су председник (Србије) Александар Вучић и премијер (Мађарске) Виктор Орбан. Потписали смо споразуме две Владе од историјског значаја", указао је Милићевић.
Митрополит будимски Лукијан нагласио је у обраћању присутнима да је циљ манифестације неговање српске културе и традиције, те захвалио покровитељима али и Мађарској у којој се уживају верске и културне слободе, наводи се у саопштењу.
Отварању манифестације присуствовала је државни секретар Владе Мађарске Естер Витаљош, градоначелник Сентандреје Филип Жолта, амбасадорке Србије и Босне и Херцеговине у Будимпешти Александра Ђуровић и Биљана Гутић Бјелица, као и бројни представници јавног и културног живота Мађарске, Србије и Републике Српске.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала