- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

РТ победио Америку - америчким оружјем

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаШтанд РТ-а на Петербуршком међународном економском форуму
Штанд РТ-а на Петербуршком међународном економском форуму - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2024
Пратите нас
Америчке санкције медијској кући „Расија севодња“ су велики комплимент, јер долазе од „највеће светске силе“ која не може да разуме зашто највећи део света не подржава оно што Запад ради у Украјини.
Уз то, приближавају се амерички председнички избори, а санкције су начин да се каже да неке „стране силе“ покушавају да утичу на резултат избора, иако постоје унутрашњи разлози за подршку кандидатима које не подржавају Ентони Блинкен и Демократска странка, наводи главни уредник портала „Пиштаљка“, Владимир Радомировић.

Увертира за напад на кинеске медије

На санкције компанији „Расија севодња“ треба гледати у ширем контексту јер на делу је борба за нови концепт светског поретка. Оне су, према Радомировићевом мишљењу, увертира у оно што ће се догодити и кинеским медијима.
„У Конгресу је ових дана изгласан и пакет закона који се односи на сузбијање кинеске пропаганде и то је оно што ћемо виђати наредних година из Америке ако Камала Харис победи на изборима – тврдње да Русија и Кина утичу на америчку демократију, да покушавају да зауставе развој те земље и да оно што раде руски и кинески медији јесте пропаганда, а не новинарство“, истиче он.
Са друге стране, сви знамо да и Америка има своје државне медије, којима је забрањено да емитују програм на америчком тлу – управо зато што се ради о пропаганди, што није у складу са америчким прописима.
„Они извештавају у складу са интересима америчке државе у остатку света, што смо и ми имали и и даље имамо прилике да видимо у Србији“, подсећа наш саговорник.

Како је РТ постао популаран у Америци

Али и такозвани мејнстрим медији у Америци такође су одавно у дослуху са државом, што смо могли да осетимо на својој кожи током деведесетих година. Ипак, победа Доналда Трампа 2016. била је резултат тога што Американци више не верују мејнстрим медијима – да су им веровали, победила би Хилари Клинтон.
„Дошло је до концентрације власништва над медијима и између медија нема тржишне борбе; мали медији нестају, а велики конгломерати су уз власт. Американци су то схватили пре десетак година, а РТ је ефикасно успео да уђе на део америчког медијског тржишта, користећи америчке методе да допре до већег броја грађана“, објашњава Радомировић успех који је РТ остварио, не само у САД већ и у свету.
Гледано из перспективе америчког естаблишмента, РТ заиста и јесте претња његовом опстанку. Међутим, оно што се догађа у свету, односиће победу над америчким понашањем и америчком политиком, без обзира на милијарде долара које Вашингтон одваја за борбу против руских, а сада већ и кинеских медија, као и политике ултиматума и завртања руку, закључује он.
Маргарита Симоњан - Sputnik Србија, 1920, 13.09.2024
РУСИЈА
„Нисам узалуд живела“: Симоњан одреаговала на нове америчке санкције против руских медија
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала