- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Само нек је најљући: Без ког српског специјалитета Зубин Мехта никада не напушта Београд

© Фото : Спутњику уступила Београдска филхармонија/Wilfried HöslЗубин Мехта
Зубин Мехта - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2024
Пратите нас
Београдска филхармонија с поносом ја најавила нове концерте с угледним светским диригентом и великим пријатељем овог оркестра Зубином Мехтом. Маестро ће с београдским филхармоничарима наступити 11. и 12. октобра у великој сале Коларчеве задужбине, а улазнице су већ у продаји.
„Мехтин долазак је посебно узбуђење за филхармоничаре. Част нам је што нас веже пријатељство с великаном класичне музике, чија је каријера тако дуготрајна и динамична. Маестро има 88 година и веома заузет календар. Зато нас увек радује што имамо повлашћено место, јер се он у последње време углавном опредељује за сарадњу с ансамблима с којима има најлепшу комуникацију“, каже у разговору за Спутњик Јелена Милашиновић из Београдске филхармоније.
Зубин Мехта у октобру наступа у Београду по 15. пут, а на програму његових концерата с оркестром Београдске филхармоније биће Моцартова 40. симфонија у ге-молу и Шубертова Девета (Велика) симфонија.

Од лутања београдским улицама до омиљеног госта српске престонице

Прослављеног диригента за Београд и Србију везују веома лепе успомене, будући да је Београдска филхармонија први страни оркестар с којим је наступио давне 1958. године.
„Београдска филхармонија је у тадашњој земљи била први оркестар који је младом маестру дао професионалну шансу. Мехта је грађанин света и свуда радо виђен гост. Треба, међутим, имати у виду да је он пореклом из Индије, али и да долази из породице у којој се наговала љубав према класичној музици, пре свега европској“, каже Јелена Милашиновић.
Његов отац је водио импровизовани оркестар који се бавио класичном музиком, тако да је Зубин Мехта од њега наследио љубав према музици, а посебно наклоност према европској класици. Потом је дошао у Европу, односно у Беч, где је средином педесетих година владала огромна конкуренција у музичком свету.
„Мехта се често шали да је тада, као млади диригент, дошао на нашу железничку станицу, где га нико није дочекао. Лутао је по Београду, али на његову срећу, тај дочек се веома променио током година. Он, ипак, не заборавља тај свој почетак, и то управо и обележава целу његову личност“, истиче наша саговорница.
Почетком двехиљадитих сарадња Мехте и Београдске филхармоније продубила се захваљујући настојањима тадашњег директора те установе Ивана Тасовца да побољша квалитет и рад оркестра.
„Мехта је био увек ту да нам помогне не само својим професионалним саветима, већ и напорима да подигне ниво нашег оркестра и залагањем за нашу будућност, због чега и Фондација Београдске филхармоније носи његово име. Она је врло актуелна у контексту обнављања инструментаријума, свих менаџерских послова који су веома важни за развој наше куће. И током ове 24 године, колико маестро континуирано долази код нас, увек је изненађен напретком оркестра, посебно у последње време, када је на његовом челу Габријел Фелц као шеф-диригент“, напомиње Јелена Милашиновић.
Према њеним речима, познато је и то да славни маестро не прави разлике између религија и народа, тако да је много радио на успустављању културних мостова широм света и увек се радо одазивао на све позиве за гостовања, попут наступа Београдске филхармоније у Дубровнику, а потом и у Тирани и Скопљу прошле године.

Ајвар, и то најљући

Наша саговорница нам открива и једну гастрономску тајну славног диригента. Зубин Мехта је, наиме, велики љубитељ српске кухиње, а нарочито ајвара, и то најљућег.
„Мехтин однос с оркестром је врло интиман и пријатељски, то је веома дирљиво. Сваки пут прво добија дар, а он обавезно садржи ајвар. Ове године је одлична сезона, а пошто је концерт у октобру, сигурна сам да ће добити свеже напуњене тегле. Једини проблем му је како то даље носи. Увек је посебна процедура за ајвар, који он увек понесе са собом. Он је велики обожавалац српске кухиње, а умео је чак и да се пожали ако српска кухиња није у првом плану у неком од београдских ресторана, тако да се сада сви утркују да га позову, да баш он буде тај који ће нешто први да проба и оцени“, прича Јелена Милашиновић.

До последњег такта

Нова сезона Београдске филхармоније, чији је слоган „До последњег такта“, почеће 27. септембра маратонским концертом посвећеним Ивану Тасовцу, на којем ће оркестар уз шефа-диригента Габријела Фелца изводити Моцартова дела.
У својој 101. сезони Београдска филхармонија ће угостити и велике уметнике попут Николаја Луганског, Михаила Плетњова, Ксеније Сидорове, Сергеја Малова и многих других.
Зубин Мехта и Београдска филхармонија у Тирани - Sputnik Србија, 1920, 09.09.2024
КУЛТУРА
Зубин Мехта наступа с Београдском филхармонијом 11. и 12. октобра
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала