- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Гробље кућних љубимаца у Београду функционише по строгим правилима - шта треба знати /фото/

© Tanjug / Јована КулашевићГробље кућних љубимаца
Гробље кућних љубимаца - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2024
Пратите нас
Руководилац гробља за кућне љубимце у Београду Марија Глишовић изјавила је данас да то новоотворено гробље пружа могућност власницима да се на достојанствен начин опросте од свог љубимца и додала да гробље располаже са 839 гробних места.
Она је у изјави за Танјуг објаснила да на том гробљу могу бити сахрањене власничке животиње искључиво са територије Београда.
Власничка животиња мора бити евидентирана на територији града Београда, а одлуком о сахрањивању регулисано је да на овом гробљу могу бити сахрањене само животиње дужине до 120 центиметара и тежине до 50 килограма.
Глишовић је истакла да од почетка рада гробља влада велико интересовање грађана за овакву врсту услуга.
"Оно за шта се грађани највише интересују, а што нам првобитно није било у плану је закуп гробних места унапред, за време живота љубимца. Ми смо као предузеће одлучили да изађемо суграђанима у сусрет и та услуга је тренутно у процесу реализације", рекла је Глишовић.
Говорећи о ценама за сахрану кућних љубимаца, Глишовић је објаснила да оне зависе од тога да ли се сахрањују мали, средњи или велики кућни љубимци, као и да у једно гробно место власник може да сахрани више љубимаца.
"Ценовник је истакнут на сајту предузећа и одобрен је од стране Скупштине града Београда. Ставка самог сахрањивања износи од 17.740 динара за малог љубимца, до 30.240 динара за великог љубимца. Уз сахрањивање, постоје и обавезне услуге као што су закуп и одржавање гробних места пет година унапред, изградња гробног места, накнада за коришћење хладњаче и то све утиче на даљу цену", објаснила је она.
© Tanjug / Јована КулашевићКовчег за преминуле љубимце
Ковчег за преминуле љубимце - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2024
Ковчег за преминуле љубимце
Поред услуге сахрањивања, Глишовић је објаснила да то гробље нуди и многе друге додатне услуге, попут полагања урне у розаријуме, колумбаријуме.
"Имамо и место које се зове Парк сећања где власници могу расути пепео свог угинулог љубимца. Када говоримо о додатним услугама, власници могу по својим потребама и жељама да изаберу спомен обележја, услугу видео и аудио приказа успомена у испраћајној сали, али и многе друге додатне услуге", рекла је она.
Она је напоменула да када дође до угинућа љубимца, неопходно је да власници то пријаве на контакт телефон који је доступан на сајту ЈКП "Погребне услуге" или лично доласком на адресу Рајкова 9 на Бежанијској коси, од понедељка до петка у периоду од 7 до 15 часова, наводећи да ће даље инструкције власницима љубимаца дати запослени у предузећу.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала