- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија: Санкције против руских медија - наручена кампања

© Sputnik / Alexey KudenkoМикрофон на Радију Спутњик
Микрофон на Радију Спутњик  - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2024
Пратите нас
Увођење нових санкција од стране Вашингтона против руских медија, укључујући медијску групу „Русија севодња“, наручена је кампања коју они покушавају да оправдају борбом против мешања у унутрашње ствари земље, иако је мало вероватно да ће добити одговарајућу оцену међународних структура, саопштило је руско Министарство спољних послова.
У коментару званичне представнице Министарства спољних послова Русије Марије Захарове, објављеном на сајту министарства, напомиње се да санкције руским медијима „садашња америчка администрација на крајње циничан начин покушава да оправда борбом против њиховог „мешања“ у унутрашње политичке послове“.
„У суштини, реч је о још једној нарученој кампањи, о „лову на вештице“... Немамо илузија да ће распрострањена цензура у Сједињеним Државама добити одговарајућу оцену од релевантних међународних структура, чију активност усмерава Вашингтон. У исто време, њихово ћутање класификујемо као одобравање такве праксе и стварно саучесништво у злочинима почињеним против руских медија.
Напомиње се да су државе, погазивши међународне обавезе у погледу обезбеђивања плурализма мишљења и одредаба сопственог устава, „фактички објавиле рат слободи говора широм света, окрећући се отвореним претњама и уценама против других држава у настојању да их нахушка на домаће медије и успостави искључиву контролу над глобалним информационим простором“.
Раније ове недеље амерички државни секретар Ентони Блинкен оптужио је РТ за наводно учешће у „тајним операцијама“ мешања у послове других земаља и „војне набавке“. Он је саопштио да САД уводе санкције против три структуре и два лица у вези са оптужбама на рачун РТ. И координатор центра за глобалну сарадњу при Стејт департменту Џејмс Рубин саопштио је да су планиране санкције против РТ „најстроже могуће“.
Америчко Министарство финансија такође је увело санкције против медијске групе „Русија севодња“, чији је Спутњик део, и њеног генералног директора Дмитрија Кисељова.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала