- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

У БиХ се уводи нерадна недеља

CC0 / rawpixel.com / Teddy / Супермаркет
Супермаркет - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2024
Пратите нас
Влада Федерације БиХ је, на предлог Федералног министарства трговине, утврдила Предлог закона о унутрашњој трговини. Овим законом, између осталог, уређују се услови и начин обављања трговине и трговинских услуга, као и облици трговине, и начин формирања и истицања цена.
Предлагач у образложењу напомиње да се новим законом додатно уређују поступања и обавезе трговаца, а на потпунији начин уређују се и питања од значаја за потрошаче (одобравање попуста, продаја са сниженом ценом). Уводи се и савремена номенклатура, и класификација облика и начина трговине, као и нови институти (посебне тржишне институције и слично), а с циљем развоја тржишне конкуренције и равноправности трговаца, преноси бизнисинфо.ба.
Уређује се и трговачка евиденција, праћење трговине и тржишта, заштита потрошача, затим забрана ограничења трговине и привремене мере ограничења трговине, као и радно време у делатности трговине.
С тим у вези, прописује се да радно време продајних објеката одређује трговац у периоду од понедељка до суботе у укупном трајању од 90 сати недељно, као и да су продајни објекти затворени недељом и у дане празника. Прецизирано је да Влада Федерације БиХ или ресорно министарство одлуком или уредбом одређује који су празници нерадни у Федерацији БиХ, као и да се одлуком може одредити који су продајни објекти дужни да раде у време празника.
Ове одредбе о радном времену не примењују се на цвећаре, пекаре, сувенирнице, објекте традиционалних и старих заната, као ни на продајне објекте који су унутар или су саставни део железничких и аутобусних станица и аеродрома, бензинских пумпи, болница, хотела, простора културних и верских објеката, музеја и паркова природе, гробља и специјализованих продавница везаних уз продају на гробљима.
Не примјењују се ни на откуп примарних пољопривредних производа, продају властитих пољопривредних производа на штандовима, столовима и у боксовима на пијацама и изван тржница на мало, као ни пригодну продају у склопу сајмова, приредби и изложби, затим путем електронских продавница, аутомата, као и продају у производним објектима породичних пољопривредних газдинства.
Одредбе се не примјењују ни у време проглашења елементарне непогоде и ванредног стања, те у том случају радно време продајних, магацинских и канцеларијских објеката одређује Федерална управа цивилне заштите. Такође, прописано је да радно време драгстора траје од 00.00 до 24.00 сата сваки дан.
Новим законом се детаљно уређује и интернет продаја, имајући у виду њено све веће учешће у укупном малопродајном промету. С обзиром на то да се развојем интернет продаје јављају и одређене девијације услед правно неуређеног стања у области електронског пословања и непрецизних законских решења којима је у минималној мери ова област регулисана, истакнуто је да је било неопходно предвидети адекватне механизме којима ће се то понашање санкционисати.
Предложене су и мере забране непоштеног трговања, као и надзор. Прописани су прекршаји за повреду одредаба овог закона, као и инспекцијски надзор над њиховим провођењем, и казнене одредбе. Прецизиране су и материјално-правне одредбе које дају конкретна овлашћења за предузимање управних радњи инспектору у поступку инспекцијског надзора над применом одредаба овог закона, пренео је Б92.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала