Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучевић: Штрајк у 37 одсто школа, дали смо коректну понуду за повећање плата

© Tanjug / SAVA RADOVANOVIĆПремијер Милош Вучевић
Премијер Милош Вучевић - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2024
Пратите нас
Премијер Србије Милош Вучевић изјавио је да је од јутрос потпуна обустава рада у 37 одсто школа, додајући да је држава предложила највеће повећање у наредној години управо за просвету и да не постоје „скривене паре“ које би Влада због штрајка могла да искористи за повећање плата.
„Штрајк неће изазвати нервозу у Влади па ће сад неко да каже 'добро, морамо још више да подигнемо плате'. Мислим да је врло коректна понуда Владе да највеће повећање плата у 2025. години управо буде за просветне раднике“, рекао је Вучевић новинарима у згради Владе.
Додао је да је влада предложила да највеће повећање у јавном сектору буде управо у просвети што је за 50 одсто више него што ће бити повећање за све остале запослене у јавном сектору.
Вучевић је навео да су очекивања синдиката да почетна плата у просвети буде колико и просечна зарада на републичком нивоу и додао да је са предложеним повећањем то и могуће.
„Повећање које ће уследити јануара следеће године, 50 одсто је више него што ће бити повећање за све остале запослене у јавном сектору, рачунајући и војску, и полицију, и здравство, и администрацију, комуналне службе. За 50 одсто веће повећање или највеће повећање за 2025. годину ми смо предвидели управо за просветне раднике“, поновио је Вучевић.
Он је оценио да просветари није требало да закажу штрајк између две рунде разговора са представницима Владе и истиче да не укида никоме право на штрајк, али да је важно да запослени у просвети разумеју да је буџет врло јасан и да није могуће тек тако донети одлуку о повећању зараде.
Истакао је да је Влада испунила четири петине тачака из протокола који је потписан у новембру 2023. године, а да је кључни захтев просветара - да се почетна плата у просвети изједначи са просечном платом у држави, са предложеним повећањем близу да буде испуњено.
Он је рекао да је понудио синдикатима да у наредне три године направе стратегију којом ће се наставном кадру пружити системска подршка и којом ће им се вратити достојанство.
„Плате у просвети нису највећи проблем, од круцијалне важности је вратити углед и достојанство наставном кадру“, рекао је он и додао да не може родитељ да одређује наставнику на који начин ће вршити наставу и оцењивати ђаке.
Вучевић је најавио и измену кривичног закона којим ће просветни радници бити додатно заштићени.
„Идемо у измену кривичног закона. Просветни и здравствени радници ће бити посебно третирани, односно посебно ће бити инкриминисана дела напада на просветне и здравствене раднике. То је био захтев просветара. Значи до краја године ће бити усвојене измене кривичног законика. Мислим да смо показали бригу“, додао је Вучевић.

Министарство: До 30 одсто наставника обуставило рад

Министарство просвете саопштило је да је, према подацима добијеним од свих школских управа, од укупно 1.294 основне школе, наставу обуставило до 30 одсто наставника у 133 школе, док су часови скраћени у 339 основних школа.
Како се наводи у саопштењу, у 97 школа наставу није држало од 30 до 70 одсто наставника, а у 444 основне школе наставу је обуставило више од 70 одсто наставника.
Од укупно 478 средњих школа, у 69 средњих школа наставу је обуставило до 30 одсто наставника, у 40 школа наставу није држало од 30 до 70 одсто наставника, док је у 173 средње школе наставу обуставило више од 70 одсто наставника.
Часови су скраћени у 125 средњих школа.
Празна учионица након проглашене пандемије коронавируса - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2024
СРБИЈА
Одржан протестни скуп дела просветних радника у Београду, нормализован саобраћај
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала