- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Литијум (ни)је баук | Енергија Спутњика

© SputnikЛитијум
Литијум - Sputnik Србија, 1920, 17.09.2024
Пратите нас
Експлоатација литијума последњих је месеци топ тема у Србији. Њоме се баве сви - политичари, стручњаци, заштитари животне средине али и грађани, без обзира у ком делу земље живе.

То је вероватно и разлог што се у мору информација о налазишту јадарита у подручју Јадар, експлоатацији ове ретке минерлане сировине, њеној преради и еколошким аспектима њене прераде налази и пуно дезинформација или тенденциозно пласираних информација, који не само повећавају страх обичног човека од отварања рудника у близини Лознице већ су изазвали и неповерење грађана у стручњаке.
Литијум је постао баук, који се злупотребљава у политичке и геополитичке сврхе. У лобирања „за“ и „против“ литијума укључили су се и прави и самозвани стручњаци и еколошки активисти, међу којима је, на жалост, много оних којима је добробит сопственог народа и сопствене земље „последња рупа на свирали“. У тим хајкама посебно су се на удару јавности нашли геолози – стручњаци који истражују природна богатства.
У та природна богатства поред руда и минералних сировина спадају, иначе, и пијаћа вода, камен, који се, на пример користи за изградњу. Геолози су укључени и у санирање клизишта, ти стручњаци се питају и о заштити од поплава, које су захватиле многе европске земље а прете и нама.
Народ уплашен причама о потенцијалној штетности литијума почео је да им прети и спречава их да раде истраживања у свим крајевима Србије. Отуд је Друштво геолошких инжењера и техничара Србије ових дана издало саопштење у коме апелују на грађане да допусте геолозима да изводе геолошке истражне радове. Подсећају их да рударење у Србији није новост, да је уназад вековима било основ за привредни развој земље. Др Дејан Барјактаровић, председник Друштва геолошких инжењера и техничара Србије истиче да геолози нису непријатељи народа.
Коментаришући да би се литијум који би био произведен у Србији могао осим за батерије користити и у медицинске сврхе и у војној индустрији саговорник „Енергије Спутњика“ каже да га не чуди што су странци заинтересовани за његову експлоатацију.
Говорећи за „Енергију Спутњика“ о рударењу јадарита и производњи литијума Барјактаровић каже, позивајући се на своје колеге, домаће стручњаке, не само геологе већ и рударске струке, хемичаре, технологе, машинце... да је то могуће без опасности по животну средину и становнике који живе у том крају. Замера и компанији „Рио Тинто“ на томе што скрива податке, али и неким стручњацима који не раде у корист своје државе и свога народа.
С тим у вези, замера креаторима измена Закона о рударству што су „преписивали“ законска решења из неких афричких држава, не мислећи на добробит своје државе и поручује да се по питању литијума убудуће питају и слушају прави стручњаци, који неће штитити туђе интересе.
Енергија Спутњика, 17.9.2024.

О емисији „Енергија Спутњика“

Енергија Спутњика“ је емисија портала и радија Спутњик коју води Јелица Путниковић, стручњак за енергетику.
Теме су махом везане за енергетику и економију, локалног и глобалног карактера, а гости су стручњаци у својим пољима. Емитује се сваког уторка у 21.00.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала