- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Црногорска министарка повукла решење о забрани подизања спомен-обележја Амфилохију и извинила се

© AP Photo / Risto BozovicЗграда Владе Црне Горе
Зграда Владе Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 18.09.2024
Пратите нас
Министарство културе и медија Црне Горе (МКМ) обратиће се Влади те земље са предлогом за давање сагласности Општини Беране за постављање спомен-обележја митрополиту црногорско-приморском Амфилохију, а министарка Тамара Вујовић извинила се свим грађанима и Епархији будимљанско-никшићкој СПЦ, због учињеног пропуста.
Министарка Вујовић је рекла да је повукла донето решење о одбијању захтева Општине Берани и навела да ресор којим руководи не може дати сагласност за подизање споменика личности од чије смрти није прошло 20 година, на основу Закона о спомен-обележјима.
Појаснила је да је донето решење о одбијању ставила ван снаге због пропуста тог ресора.
"У оквиру Министарства културе и медија није спроведен целовит поступак у складу са одредбама члана 9 став 2 и 3 Закона о спомен-обележјима. Наиме, Министарство не може дати сагласност за постављање спомен-обележја за личности пре истека времена од 20 година од дана њиховог упокојења, то се може учинити само уз предходну сагласност Владе. Министарство културе и медија је пропустило да од Владе затражи такву сагласност", образложила је Вујовић у одговору Вијестима.
Министарство је раније одбило захтев Општине Беране за подизање спомен-обележја митрополиту Амфилохију.
Тим поводом реаговала је Епархија будимљанско-никшићка Српске православне цркве (СПЦ) оштро осудивши такву одлуку Министарства културе.
Епархија будимљанско-никшићка посебно је проблематизовала образложење у решењу у којем се позивају на члан 10 Закона о спомен-обележјима.
Члан 10 прописује да није дозвољено подизати спомен-обележја: за догађај који означава губитак слободе или независности Црне Горе; за догађај који симболизује, односно означава сарадњу са окупатором, његовим савезником или помагачем; за догађај који представља сукоб народа искључиво на верској или националној основи; лицу које је било сарадник окупатора, његовог савезника или помагача; лицу које је заступало фашистичке, шовинистичке или нацистичке идеје или идеологије; лицу које је осуђено за кривично дело против човечности или других добара заштићених међународним правом или је проглашено ратним злочинцем; лицу које је у историји Црне Горе или у историји човечанства имало негативну улогу.
Епархија је у свом реаговању оценила да је цитирање овог члана Закона везано за изналажење оправданих разлога за одбијање захтева, без икаквог чињеничног контекста са његовом садржином, у најмању руку правно је скандалозно, а имплицитно и злонамерно.
"Да ли Министарство инсинуира да би се личност и животно дело блаженопочившег митрополита Амфилохија могло супсумирати под неко од прохибитивних одређења наведеног члана", упитали су из Епархије.
Миистарка у одговору Вијестима каже да се "ти наводи не односе на лик и дело" митрополита Амфилохија.
"Цитиране одредбе које наводите у Вашем питању уопште се не односе на лик и дело митрополита Амфилохија, већ су део уобичајене форме сваког решења којим се цитирају одредбе закона које се односе на давање сагласности. Напротив, митрополит Амфилохије је личност од изузетног значаја за Црну Гору и један од најугледнијих епископа у читавом православном свету. Извињавам се свим грађанима и грађанкама Црне Горе и Епархији будимљанско-никшићкој на пропусту који је учињен", поручила је Вујовић у свом одговору.
Амфилохије Радовић - Sputnik Србија, 1920, 18.09.2024
ДРУШТВО
Подгорица одбила захтев Општине Беране за подизање спомен-обележја Амфилохију, реаговала Епархија
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала