- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Научници пронашли чак 3.600 хемикалија у људском телу које можда потичу из амбалаже хране

CC0 / rawpixel.com / Фрижидери у хипермаркету
Фрижидери у хипермаркету - Sputnik Србија, 1920, 18.09.2024
Пратите нас
Нова студија открила је у људском телу више од 3.600 хемикалија из амбалаже хране. Од тога, сто хемикалија представља озбиљне здравствене ризике, а аутори студије позивају на додатна истраживања и прописе.
Недавна студија идентификовала је више од 3.600 хемикалија које се користе за паковање или припрему хране у људском телу, од којих неке представљају значајне здравствене ризике.
Резултати истраживања, који су објављени у часопису „Journal of Ekposure Science and Environmental Epidemiologi“, откривају да, иако су неке хемикалије добро познате, друге остају углавном непроучене.

Сто хемикалија веома опасно за људско здравље

Главни аутор студије, Биргит Геуеке из швајцарске Фондације за паковање хране, изразила је забринутост због открића, наводећи да је око 100 тих предвиђених хемикалија високо забрињавајуће за људско здравље.
Хемикалије попут ПФАС и бисфенола А пронађене су у људском телу и већ су на мети забране. Међутим, Геуеке је нагласила потребу за даљим истраживањем, напомињући да готово да нема доказа о утицају других хемикалија на здравље. Она је такође истакла да иако студија показује да се ове хемикалије налазе у људском телу, не може дефинитивно да докаже да долазе само из амбалаже хране, јер су могући и други извори изложености.
Истраживање је укључивало анализу база података које прате хемикалије у људским узорцима. Тим је очекивао да ће пронаћи неколико стотина хемикалија, али је уместо тога идентификовао чак 3.601, што представља четвртину свих познатих хемикалија које долазе у контакт с храном (према подацима америчког ФЦЦ). Ове хемикалије могу да мигрирају из материјала за паковање као што су пластика, папир и метал, као и из других делова процеса производње хране, као што су покретне траке и кухињски прибор.

„Вечне хемикалије“

Међу хемикалијама које изазивају велику забринутост су ПФАС, такође назване „вечне хемикалије“, које су повезане са разним здравственим проблемима. Бисфенол А, хормонски дисруптор, забрањен је за флашице за бебе у многим земљама, док су откривени и фталати, који се доводе у везу са неплодношћу.
Дуан Мелор са Универзитета Астон, који није био укључен у истраживање, похвалио је студију као веома темељан рад, али је упозорио да не говори пуну причу о томе колико су људи изложени. Он саветује да јавност захтева боље информације од произвођача хране и минимизира непотребно излагање хемикалијама преко њихових наведених могућих извора.
Европска унија иде ка забрани ПФАС-а у амбалажи за храну и планира да имплементира сличну забрану бисфенола А до краја 2024. године, пренео је „Сајенс алерт“.
Погледајте:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала