- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Ракетни систем ураган у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија

УЖИВО Руске снаге спречиле неколико напада украјинских снага на курском правцу

Пратите нас
Специјална војна операција у Украјини, дан 940. Руска војска ослободила је насеље Георгијевка у ДНР и вратила контролу над насељима Николајево-Дарјино и Дарјино у Суџанском округу Курске области. Парламент ЕУ усвојио је резолуцију о Украјини у којој се земље ЕУ позивају да одмах укину сва ограничења на ударе Кијева дубоко у територију Русије.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
11:37 20.09.2024
Извештај Министарства одбране Русије о борбеним дејствима на курском правцу:
Руске снаге спречиле су покушај контранапада украјинске војске у правцу Кремјаног, Љубимовке и Мале Локње, противник је изгубио до 30 војника, два оклопна возила, артиљеријско оруђе „гвоздика“ и три аутомобила;
На курском правцу украјинске снаге изгубиле су у претходна 24 часа до 370 војника и 18 јединица технике, међу којима су два тенка, четири борбена возила пешадије, 12 оклопних возила, шест артиљеријских оруђа, минобацач, станица за електронско ратовање, возило за деминирање и седам аутомобила;
Руске снаге одбиле су четири покушаја украјинске војске да се пробије преко границе код Новог Пута и Медвежјег. Противник је изгубио до 60 војника, тенк „леопард“, три борбена возила пешадије ЦВ-90, четири оклопна возила и инжењеријско возило;
Руска авијација гађала је 20 украјинских бригада у Курској и Сумској области;
За све време борби на курском правцу погинуло је и рањено више од 15,3 хиљаде украјинских војника. Уништена су 124 тенка, 56 борбених возила пешадије, 93 оклопна транспортера, 780 борбених оклопних возила, 471 аутомобил, 115 артиљеријских оруђа, 28 лансера за вишецевне ракетне системе, осам лансера противваздушних ракетних система, четири транспортна возила, 29 станица за електронско ратовање, 7 контрабатеријских радара, два радара ПВО, 15 јединица инжињеријске технике, од чега 9 инжињерских возила за чишћење и једно за деминирање УР-77.
10:19 20.09.2024
Украјинске снаге су помоћу дронова гађале Енергодар у Запорошкој области. Оштећена је цивилна инфраструктура, али у нападу није било жртава, саопштила је градска администрација на Телеграму.
10:14 20.09.2024
Захарова: Крађа руске имовине поништава ауторитет и поверење међународне заједнице у ЕУ
Велика крађа руске имовине и коначно ће поништити ауторитет и поверење међународне заједнице у Европску унију, ЕУ ће бити бачена на периферију свих глобалних процеса, изјавила је портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова на брифингу, коментаришући информацију да је ЕУ издвојила 1,4 милијарде евра добити од замрзнуте руске имовине за куповину оружја за Украјину.
Она је додала да усмеравање 1,4 милијарде евра прихода од замрзнуте руске имовине значи да је ЕУ изгубила било какву независност.
„Већ смо много пута говорили да је Европска унија изгубила било какву самосталност. Непромишљени су... Одузет им је разум и парализована воља како би наставили да следе за њих конфронтациони и самоубилачки курс. То је курс ка ескалацији тензија са Русијом“, закључила је Захарова.
Раније је потпредседник Европске комисије Валдис Домбровскис саопштио да је прва транша прихода од руских суверених средстава имобилисаних у ЕУ у износу од 1,4 милијарде евра, која је крајем августа ове године пребачена на војну помоћ Кијеву, углавном потрошена за плаћање испорука противваздушне одбране и муниције Украјини.
10:02 20.09.2024
У првим данима упада Оружаних снага Украјине у Курску област, украјински милитанти убили су много цивила, а посебно су били „ревносни“ плаћеници, рекао је за Спутњик становник Суџе Владимир Маљцев.
„Убили су много људи када смо ми одлазили. Убили су наше познанике“, рекао је он.
Како је додао, људи који су били у центру за привремени смештај у Курску причали су да је „убијено много жена, силовали су их и иживљавали се над њима“.
Сами Украјинци су, према речима очевидаца, упозоравали становнике да, ако не оду, доћи ће плаћеници и никог неће оставити у животу.
„А Грузини, Пољаци, Французи, сви ти плаћеници – они су истребљивали људе као бубашвабе“, рекао је Маљцев.
Он је напустио Суџу 6. августа. Како је рекао, тек касније је схватио како је имао среће да оде са женом и децом, јер су путеве гађали тенковима и снајперима. Њихови познаници из села на граници били су приморани да са децом беже преко реке, а други су бежали из Суџе преко шума и поља.
„Спасавали су се како је ко могао“, закључио је он.
09:48 20.09.2024
Плаћеници из Немачке и са Новог Зеланда побегли су са линије фронта после гранатирања, испричао је за Спутњик ратни заробљеник Артјом Казарченков.
Артјомов положај био је на угљедарском правцу између Владимировке и Никољског у ДНР када су два странца послата као појачање.
„Један је био Немац, звао се Пабло, прекривен тетоважама, други је био Новозеланђанин, не знам како се звао, није говорио ни руски ни украјински. Послати су као снајперисти, остали су неколико дана“, рекао је саговорник агенције.
Он је објаснио да је, док су се странци налазили на том положају, било јаког гранатирања и да су се плаћеници крили у рупи, рову за једну особу, а Артјом је био на осматрачници.
„Када су ме заменили, дошао сам у њихову рупу и питао: ‘Јесте ли добро?’, он (Немац) је одговорио: ‘Не’. Имали су свој воки-токи, нешто су преко њега рекли и увече су отишли. Рекли су да се више неће враћати“, додао је Казарченков.
09:40 20.09.2024
У украјинском гранатирању Горловке погинула су два становника, саопштио је градоначелник града Иван Приходко.
08:49 20.09.2024
Заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков прокоментарисао је изгледе за преговоре о Украјини после избора у САД, рекавши да амерички интерни политички календар није битан и да Американци морају да промене своје понашање.
„То није питање за нас. Мислим да амерички унутрашњи календар ништа не значи. Они морају да се позабаве сопственим понашањем, реално процене шта се дешава, прихвате наша упозорења, укључујући и о ризицима повезаним са наставком ескалације“, рекао је за Спутњик на маргинама Евроазијског женског форума.
Раније је агенција Блумберг јавила да савезници Кијева сматрају да би право време за постизање споразума о Украјини могао бити период између председничких избора у САД и инаугурације.
08:29 20.09.2024
Шеф Европске комисије Урсула фон дер Лајен стигла је у Украјину, где ће се састати са украјинским лидером Владимиром Зеленским.
07:56 20.09.2024
Украјински дронови напали су ватрогасце који су гасили пожар након гранатирања Горловке у ДНР, саопштило је Министарство за ванредне ситуације Русије. Спасиоци су се склонили, али је оштећено ватрогасно возило.
07:22 20.09.2024
Руски ПВО системи уништили су током ноћи осам украјинских дронова авионског типа изнад Белгородске области, саопштило је Министарство одбране Русије.
07:20 20.09.2024
Десантне снаге групе „Дњепар“ уништиле су украјинска складишта муниције и ФПВ дронова на десној обали Дњепра у Херсонској области, саопштило је Министарство одбране Русије.
07:19 20.09.2024
Противваздушни ракетни систем „панцир С1“ погодио је украјински јуришни дрон у пограничном делу Курске области, саопштило је руско Министарство одбране.
07:18 20.09.2024
Посада самоходног артиљеријског оруђа „мста С“ групе снага „Дњепар“ уништила је топ Д-20 Оружаних снага Украјине замаскиран у шумском појасу северно од села Работино у Запорошкој области, саопштио је руски војник са позивним „Други“.
07:17 20.09.2024
Током ноћи у Кијевској, Лавовској, Житомирској и Черкаској области Украјине одјекнуло је неколико експлозија, јавили су локални медији.
07:15 20.09.2024
На базу украјинске војске у Харкову, у којој су се, између осталог, налазили и припадници „Азова“ (терористичка организација забрањена у Русији), изведен је напад, изјавио је за Спутњик координатор николајевског проруског илегалног покрета Сергеј Лебедев.
Осим тога, погођен је и депо у Харкову, где се вршио утовар у војни воз са горивом и тешком техником, који је требало да довезе појачање Оружаним снагама Украјине на изјумском правцу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала