- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски дипломата: Москва ће предузети мере ако америчке ракете остану на Филипинима

© Sputnik / Владимир Астапкович / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Рјабков
Министар спољних послова Русије Сергеј Рјабков - Sputnik Србија, 1920, 23.09.2024
Пратите нас
Русија ће предузети све неопходне материјалне мере у војној области како би створила противтежу ако америчке ракете средњег и кратког домета не буду пребачене са Филипина назад у Сједињене Америчке Државе, изјавио је заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков.
„У зависности од процене ситуације и потреба које анализирају специјалисти, донеће се све неопходне одлуке. Ми смо, наравно, обратили пажњу на ове алармантне поруке у информационом простору“, рекао је Рјабков новинарима, одговарајући на захтев да прокоментарише извештаје да су се САД предомислиле да врате са Филипина ракетне системе који су тамо били привремено распоређени за време војних вежби.
Он је додао да у Москви верују да се у информације јавном простору о томе шта се где поставља, на основу чега, шта ће се нешто негде налазити стално, шта се увози у неку сврху – вежбе, тренинг, координација, шта се ротира, шта се примећује на сталној основи у одређеним правцима, или у одређеним локацијама – све је то добро позната и проверена техника Сједињених Америчких Држава и њених савезника, не само у Европи, већ и у Азији.
„Стога нема ничег новог у овоме што се сада преувеличава у јавном простору. У нашим проценама и планирању увек полазимо од најгорих сценарија, јер не можемо очекивати ништа добро и позитивно од Сједињених Америчких Држава. Политичари и руководство ове земље имају за циљ наставак непромишљеног курса ескалације. При томе се то не односи само на односе са Русијом, већ и на њихово понашање према Кини“, рекао је Рјабков, коментаришући медијске извештаје о могућности сталног стационирања америчких система наоружања у Азијско-пацифичком региону.
Он је нагласио да за руску страну „није свеједно шта се налази у том региону“.
„И наравно, као што смо више пута рекли, биће предузете све неопходне материјалне и практичне мере, укључујући и директно у војној области у смислу стварања противтеже“, нагласио је заменик министра.
Он је додао да се став Русије по питању нуклеарних проба није променио: Москва их неће спроводити ако се и САД уздрже од таквих корака.
„Ништа се није променило. Као што је одредио и формулисао председник Руске Федерације, ми можемо да спроводимо такве пробе, али их нећемо спроводити ако се од таквих корака, у погледу спровођења проби, уздрже САД“, рекао је Рјабков.
„Скрећем вам пажњу на недавне објаве у медијима да је инфраструктура полигона Нова земља у пуној приправности. И то је такође урађено као одговор на кораке Вашингтона, који је последњих неколико година био фокусиран на побољшање, да тако кажемо, инфраструктуре коју имају у овој области“, додао је Рјабков.
Америчка војска је у априлу распоредила ракетни систем средњег домета „тајфун“ на Филипинима као део заједничких вежби две земље. Портпарол кинеског Министарства спољних послова Лин Ђијан рекао је у јулу да су Азијско-пацифичком региону потребни мир и просперитет, а не ракете средњег домета и конфронтација.
Чрезвычайный и полномочный посол Российской Федерации в Соединённых Штатах Америки Анатолий Антонов - Sputnik Србија, 1920, 17.09.2024
РУСИЈА
Руски дипломата: Нема напретка у дијалогу Вашингтона и Москве о контроли наоружања
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала