- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски дипломата: Нема напретка у дијалогу Вашингтона и Москве о контроли наоружања

© Sputnik / Mikhail Turgiev / Уђи у базу фотографијаЧрезвычайный и полномочный посол Российской Федерации в Соединённых Штатах Америки Анатолий Антонов
Чрезвычайный и полномочный посол Российской Федерации в Соединённых Штатах Америки Анатолий Антонов - Sputnik Србија, 1920, 17.09.2024
Пратите нас
У дијалогу између Сједињених Америчких Држава и Русије о контроли наоружања нема никаквог напретка, изјавио је руски амбасадор у Вашингтону Анатолиј Антонов.
„Нема никаквог светла на крају тунела и не очекује се због тврдоглавог оклевања администрације (председника САД) да разговара под равноправним условима. Да се, не на речима, већ на делима, узму у обзир фундаментални интереси друге нуклеарне силе. Пре свега, реч је о ширењу блока НАТО-а на исток и постсовјетски простор. Управо је та околност и изазвала украјинску кризу, стварајући директне безбедносне претње за нашу земљу“, рекао је руски дипломата новинарима.
Антонов је приметио да Сједињене Америчке Државе, без обзира на „тотални хибридни рат“ против Русије, покушавају да пронађу за себе прихватљиве опције за развој сценарија након истека Споразума о смањењу стратешког наоружања (СТАРТ) 2026. године.
Он је додао да је дијалог о контроли наоружања такође немогућ у контексту украјинске кризе, напада Оружаних снага Украјине на Курску област и потенцијалне дозволе Кијеву за ударе дубоко у територију Русије.
„Што се тиче наше земље, ми одлучно одбацујемо могућност да се стратешка питања избаце из општег контекста погоршања безбедносне ситуације генерално, а посебно руско-америчких односа. Није могућ никакав, чак ни пробни дијалог у контексту текуће украјинске кризе, укључујући Курску област и потенцијална решења о примени далекометних система дубоко у руској територији“, истакао је руски дипломата.
Антонов је скренуо пажњу и на отворене покушаје Вашингтона да промени однос снага у своју корист: Американци су готово потпуно уништили обуздавајуће елементе – уговорно-правне потпоре на којима се заснивала архитектура контроле наоружања.
„Истовремено, на Капитолу и у стручним круговима слушамо аргументе да Вашингтон треба да повећа улагања у нуклеарни арсенал како би обуздао неколико нуклеарних сила одједном“, приметио је Антонов и закључио да то само наноси додатну штету систему стратешке безбедности и не доприноси поправљању кризне ситуације у области контроле наоружања.
Коментаришући могућност очувања билатералних односа између двеју земаља, Антонов је рекао да је чврсто убеђен да је оно могуће.
Амбасадор је нагласио да су и саме америчке власти заинтересоване да одрже своје дипломатско представништво и да сарађују са Русијом.
Бескрајни пакети америчких санкција одавно су добили карактер политичког механизма и постали начин да се демонстрира чврстина према Русији као стратешком ривалу Вашингтона, оценио је он.
Према његовим речима, западне санкције су допринеле консолидацији руског друштва и довеле до спознаје да нема алтернативе преласку у мултиполарни свет.
Председник Русије Владимир Путин је 21. фебруара објавио да Москва обуставља учешће у СТАРТ-у, али да не иступа из њега. Он је нагласио да пре него што се поново покрене питање наставка рада у оквиру тог споразума руска страна треба да разуме како ће у њега бити урачунати арсенали не само САД, него и других нуклеарних држава, чланица НАТО-а, односно Француске и Велике Британије. Путин је 1. марта потписао закон о обустављању учешћа Русије у СТАРТ-у.
СТАРТ је једини руско-амерички режим контроле нуклеарног наоружања који истиче 2026. године. Москва и Вашингтон су почели да договарају параметре будућег споразума о ограничењу нуклеарног наоружања, али је дијалог прекинут након почетка специјалне војне операције у Украјини.
Бела кућа - Sputnik Србија, 1920, 11.06.2024
СВЕТ
Бела кућа против предлога о забрани размене информација из СТАРТ-а са Русијом
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала