- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

„Гвозденима“ одата почаст на Крфу - неустрашиви ратници који су бранили Србију од непријатеља /фото/

© Sputnik / Лола ЂорђевићМлада глумица Анастасија је верно дочарала Софију Јовановић, добровољца и наредника српске војске у ратовима од 1912 - 1918
Млада глумица Анастасија је верно дочарала Софију Јовановић, добровољца и наредника српске војске у ратовима од 1912 - 1918 - Sputnik Србија, 1920, 25.09.2024
Пратите нас
Полагањем венаца код споменика војницима Другог пешадијског пука првог позива Моравске дивизије „Кнез Михајло” у порти цркве у Дасији на Крфу одата је почаст јунацима овог славног пука познатог под „Гвоздени пук“.
У месташцу Дасија, удаљеном 12 километара од града Крфа, налази се споменик посвећен војницима Другог пешадијског пука првог позива Моравске дивизије „Кнез Михајло” којима је ово грчко острво постало вечна кућа.
Други пешадијски пук „Књаз Михајло”, познат под називом Гвоздени пук, био је пук српске војске током ратова од 1912. до 1918. године. У Другом пешадијском пуку Моравске дивизије првог позива било је највише Јабланичана, Пусторечана и Топличана и Заплањаца.
© Sputnik / Лола ЂорђевићПолагање венаца и одавање почасти војницима Гвозденог пука
Полагање венаца и одавање почасти војницима Гвозденог пука  - Sputnik Србија, 1920, 24.09.2024
Полагање венаца и одавање почасти војницима Гвозденог пука
Овај пук првог позива попуњавали су српски војници у најбољој животној снази, од 21 до 31 године старости. На крвавом али победоносном путу, пук је имао и велике губитке али је стекао и бесмртну славу. Његови војници, познати као „Гвоздени“, стекли су репутацију неустрашивих ратника који су се храбро борили на многим фронтовима и одиграли кључну улогу у одбрани Србије од надмоћнијих непријатељских снага.
Његови припадници посебно су се истакли за време Горничевске битке, када су у центру српског борбеног распореда, заузели село Горничево и отпочели гоњење разбијеног непријатеља. У овим борбама су се прославиле и једине две жене носиоци Краљевски орден Карађорђеве звезде са мачевима, које су се бориле у саставу Гвозденог пука, Милунка Савић и Енглескиња Флора Сендс.
© Sputnik / Лола ЂорђевићПолагање венаца и одавање почасти војницима Гвозденог пука у порти цркве у Дасији
Полагање венаца и одавање почасти војницима Гвозденог пука у порти цркве у Дасији - Sputnik Србија, 1920, 24.09.2024
Полагање венаца и одавање почасти војницима Гвозденог пука у порти цркве у Дасији
Према тврдњама појединих историчара, Гвоздени пук је управо током ових сукоба добио чувено име пошто су га Бугари наводно у страху назвали „втори железни полк".
Након Албанске голготе и евакуације српске војске на Крф, војници Моравске дивизије Прве армије били су смештени управо на потезу између места Дасија и Ипсос одакле су, након опоравка и попуне упућени на Солунски фронт. Нажалост, велики број српских јунака није се опоравио од исцрпљености и болести. Сахрањени су на гробаљима широм Крфа, а највећи број њих је био сахрањен у порти цркве у Дасији.
© Sputnik / Лола ЂорђевићСтаро гробље у порти цркве у Дасији
Старо гробље у порти цркве у Дасији  - Sputnik Србија, 1920, 24.09.2024
Старо гробље у порти цркве у Дасији
Крфско друштво грчко-српског пријатељства иницирало је постављање споменика „Гвозденом пуку и Моравској дивизији“. Било је замишљено да споменик буде подигнут и постављен као „крајпуташ“ на магистрали између Дасије и Ипсоса, али је на иницијативу великог пријатеља српског народа Костаса Николоузоса, градоначелника Крфа одлучено да спомен обележје буде подигнуто у Дасији, на месту где се налазило српско гробље и одакле су кости српских јунака пренете у маузолеј на острву Видо.
Споменик Моравској дивизији постављен је и освештан 27. августа 2017. у централном делу црквене порте, а његово одржавање преузела је Грчка православна црква и град Крф. Традицонално, у оквиру обележавања годишњице искрцавања српске војске на Крф, на спомен обележје се полажу венци и служи парастос за покој душа погинулих јунака. Овогодошњој комеморативној свечаности присуствовао је велики број, како чланова српске делегације, тако и локалних становника.
© Sputnik / Лола ЂорђевићПолагање венаца и одавање почасти војницима Гвозденог пука
Полагање венаца и одавање почасти војницима Гвозденог пука - Sputnik Србија, 1920, 24.09.2024
Полагање венаца и одавање почасти војницима Гвозденог пука
Гвоздени пук је био и остао симбол непоколебљивости, храбрости и верности Србији. Многи борци овог пука су због испољене храбрости награђени највишим одличјима. Више од 200 бораца је добило орден Карађорђеве звезде са мачем, док су њих четрдесетак били двоструки носиоци овог знамења. Ратна застава Гвозденог пука је најодликованија застава у српској војсци.
Данас, сећање на Гвоздени пук живи као инспирација будућим генерацијама, које у њему виде пример како се воли и брани своја земља.
Свечано полагање венаца на спомену плочу српским војницима у Гувији - Sputnik Србија, 1920, 24.09.2024
СРБИЈА
Спутњик у луци Гувија – на месту где су српски ратници пронашли спас након албанске голготе /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала