- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија: Две године од диверзија на гасоводима „Северни ток", одговора још нема

© Sputnik / Дмитрий Лельчук / Уђи у базу фотографијаЦеви гасовода "Северни ток 2"
Цеви гасовода Северни ток 2 - Sputnik Србија, 1920, 25.09.2024
Пратите нас
Многобројни захтеви Русије упућени преко дипломатских канала поводом диверзија на гасоводима „Северни ток" и „Северни ток 2" остали су без одговора, док истовремено медији објављују апсурдне спекулације у циљу одвлачења пажње од стварних наручилаца и извршилаца терористичких аката, изјавио је руски амбасадор у Немачкој Сергеј Нечајев.

„Наша многобројна обраћања дипломатским каналима, захтеви за правну помоћ, апели у оквиру међународних организација, укључујући Савет безбедности Уједињених нација, суштински, остају без одговора. Формално нам се предлаже да чекамо још и поверујемо у 'непристрасност и независност' истраге", оценио је амбасадор уочи друге годишњице инцидента.

Он је додао да, поред тога, медији објављују апсурдне спекулације јасно осмишљење да одвуку пажњу јавности од правих наручилаца и извршилаца терористичких аката.
Према његовим речима, немачке власти позивају се на Генерално тужилаштво када је реч о истрази експлозија на гасоводима, а сам ресор истовремено не даје никакве коментаре.
Нечајев је нагласио да Москва инсистира на транспарентној међународној истрази терористичких аката на гасоводима уз учешће руских стручњака.
Руски амбасадор је констатовао да је инцидент који се догодио 26. септембра 2022. године на гасоводима проузроковао огромне губитке инвеститора, нанео штету животној средини и прекинуо енергетску сарадњу Русије и Немачке.
„Диверзија против објекта виталне инфраструктуре не треба да остане некажњена", закључио је Нечајев.
Портпарол немачке владе Штефан Хебестрајт саопштио је да је током истраге експлозија на гасоводима издато неколико налога за хапшење.
Он је још једном потврдио да је за истрагу задужено Генерално тужилаштво Немачке.
Компанија „Норд стрим 2 АГ“ је 26. септембра 2022. године саопштила да се на једном од кракова „Северног тока 2“ (напуњеног техничким гасом након изградње) догодила ванредна ситуација у водама Данске у близини острва Борнхолм, праћена наглим падом притиска. Узроци нису познати, увиђај је у току, прецизирали су из компаније. Затим је оператор гасовода „Северни ток“, „Норд стрим АГ“, пријавио да је смањен притисак на оба крака (рад гасовода прекинут је крајем августа, али је он остао напуњен гасом). Узроци такође нису познати.
Рад гасовода „Северни ток“ обустављен је крајем августа исте године због проблема са ремонтом „Сименсових“ турбина изазваних санкцијама Запада. Међутим, гасовод је остао напуњен гасом.
Место цурења гаса на гасоводу Северни ток у водама Данске - Sputnik Србија, 1920, 20.08.2024
РУСИЈА
Москва: Берлин треба да преда СБ УН податке о истрази о експлозијама на гасоводима „Северни ток“
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала