- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кремљ: Знамо ко стоји иза саботажа на гасоводима

© Sputnik / Natalia SeliverstovaМосковски Кремљ
Московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 26.09.2024
Пратите нас
Руске специјалне службе знају да експлозије на гасоводима „Северни ток“ није могла да изведе мала група људи, већ да се ради о умешаности држава, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
„Знате да наше специјалне службе имају информације о томе да је мало вероватно да су такву саботажу или терористички напад на инфраструктуру од критичног значаја није могла да изврши мала група људи или скоро појединци за новац. Ради се о умешаности држава у организацију и реализацију такве саботаже“, рекао је он новинарима на питање да је Кремљ задовољан резултатима истраге.
Раније данас председник Думе Вјачеслав Володин био је још директнији, рекавши да иза тога стоје САД и председник Џозеф Бајден лично.
Компанија „Норд стрим 2 АГ“ је 26. септембра 2022. године саопштила да се на једном од кракова „Северног тока 2“ (напуњеног техничким гасом након изградње) догодила ванредна ситуација у водама Данске у близини острва Борнхолм, праћена наглим падом притиска. Узроци нису познати, увиђај је у току, прецизирали су из компаније. Затим је оператор гасовода „Северни ток“, „Норд стрим АГ“, пријавио да је смањен притисак на оба крака (рад гасовода прекинут је крајем августа, али је он остао напуњен гасом). Узроци такође нису познати.
Рад гасовода „Северни ток“ обустављен је крајем августа исте године због проблема са ремонтом „Сименсових“ турбина изазваних санкцијама Запада. Међутим, гасовод је остао напуњен гасом.
Место цурења гаса на гасоводу Северни ток у водама Данске - Sputnik Србија, 1920, 26.09.2024
РУСИЈА
Руска обавештајна служба: Нове потврде - Англосанксонци умешани у експлозије на „Северним токовима“
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала