https://sputnikportal.rs/20250527/energija-sputnjika-emisija-podkast-mira-kankaras-trklja-27-05-2025-1186032526.html
Хоћемо ли ове године воће јести „на кашичицу“ - као лек | Енергија Спутњика
Хоћемо ли ове године воће јести „на кашичицу“ - као лек | Енергија Спутњика
Sputnik Србија
Овогодишњи род воћа ће, према прогнозама струке, бити мањи за четвртину. Лоши временски услови су главни кривац за то, па ћемо у односу на просечан годишњи род... 27.05.2025, Sputnik Србија
2025-05-27T21:00+0200
2025-05-27T21:00+0200
2025-05-27T18:22+0200
подкаст
енергија спутњика
енергетика
економија
свет – економија
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e8/06/06/1173225386_0:160:3073:1888_1920x0_80_0_0_d22662d4e08b234fe12fb721bd49e3a7.jpg
Енергија Спутњика, 27.5.2025.
Sputnik Србија
Енергија Спутњика, 27.5.2025.
Тако је процењено пре десет дана, а у међувремену Србију је задесило још једно невреме са градом, уз већ пословичну свакодневну кишу. Од првог мраза готово сасвим је страдала кајсија, такође и рана трешња, а воћари кажу да је слично и са вишњом и бресквом. Ове године ћемо, изгледа, моћи да рачунамо само на шљиву и јабуку.После овако дугог кишног периода који ће, несумњиво, донети и болести питање је на шта ће на крају моћи да рачунају произвођачи, а на шта купци који ће, извесно је, плаћати већу цену воћа које се нађе на тезгама и рафовима, али и воћних прерађевина.Воћари се већ жале да су због болести учестала прскања што поскупљује производњу, да је већ пословично тешко доћи до радне снаге и да је постало нерентабилно радити воће. С друге стране имамо крупне произвођаче где власници имају модерне плантаже на стотину и више хектара засада воћа, најчешће јабука, са системом противградне мреже и наводњавањем „кап по кап“.Да ли је једна лоша година разлог да воћари, како неки најављују, дигну руке од те производње? Колико уопште имамо засада под воћем у Србији и колики је просечан посед, да ли се те површине смањују или увећавају, колико је малих, средњих и великих произвођача, плантажера који гаје воће по најсавременијим стандардима?Колико воћара данас осигурава посед, да ли се највећи број и даље пре одлучује да гледа у небо с надом да неће бити погођени невременом? Колико је улагање у агротехничке мере и да ли је реално да се неко ко се деценијама бавио производњом воћа преоријентише на нешто друго?Зашто стално причамо како треба улагати у прерађивачке капацитете који доносе додату вредност и већу зараду, а на томе слабо радимо? Како ту држава може да помогне?Какви смо у односу на конкуренцију у свету? Где Србија данас извози, да ли смо нашли нова тржишта и замену за Русију где смо некад највише извозили, а сада она потребе подмирује из сопствене производње? О томе у емисији Енергија Спутњика, новинарка Мира Канкараш Тркља разговара са саветником председника Привредне коморе Србије Вељком Јовановићем који води Удружење за биљну производњу и прехрамбену индустрију.О емисији „Енергија Спутњика“„Енергија Спутњика“ је емисија портала и радија Спутњик коју води МирaКанкараш Тркљa.Теме су махом везане за енергетику и економију, локалног и глобалног карактера, а гости су стручњаци у својим пољима. Емитује се сваког уторка у 21.00.
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2025
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e8/06/06/1173225386_170:0:2901:2048_1920x0_80_0_0_bc1c99736f75b612657ff8d11599ef76.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
енергија спутњика, енергетика, економија, свет – економија, аудио
енергија спутњика, енергетика, економија, свет – економија, аудио
Хоћемо ли ове године воће јести „на кашичицу“ - као лек | Енергија Спутњика
Овогодишњи род воћа ће, према прогнозама струке, бити мањи за четвртину. Лоши временски услови су главни кривац за то, па ћемо у односу на просечан годишњи род од око 1,4 милиона тона, какав је био од 2020. године, ове године убрати око 350.000 тона мање воћа.
Тако је процењено пре десет дана, а у међувремену Србију је задесило још једно невреме са градом, уз већ пословичну свакодневну кишу. Од првог мраза готово сасвим је страдала кајсија, такође и рана трешња, а воћари кажу да је слично и са вишњом и бресквом. Ове године ћемо, изгледа, моћи да рачунамо само на шљиву и јабуку.
После овако дугог кишног периода који ће, несумњиво, донети и болести питање је на шта ће на крају моћи да рачунају произвођачи, а на шта купци који ће, извесно је, плаћати већу цену воћа које се нађе на тезгама и рафовима, али и воћних прерађевина.
Воћари се већ жале да су због болести учестала прскања што поскупљује производњу, да је већ пословично тешко доћи до радне снаге и да је постало нерентабилно радити воће. С друге стране имамо крупне произвођаче где власници имају модерне плантаже на стотину и више хектара засада воћа, најчешће јабука, са системом противградне мреже и наводњавањем „кап по кап“.
Да ли је једна лоша година разлог да воћари, како неки најављују, дигну руке од те производње? Колико уопште имамо засада под воћем у Србији и колики је просечан посед, да ли се те површине смањују или увећавају, колико је малих, средњих и великих произвођача, плантажера који гаје воће по најсавременијим стандардима?
Колико воћара данас осигурава посед, да ли се највећи број и даље пре одлучује да гледа у небо с надом да неће бити погођени невременом? Колико је улагање у агротехничке мере и да ли је реално да се неко ко се деценијама бавио производњом воћа преоријентише на нешто друго?
Зашто стално причамо како треба улагати у прерађивачке капацитете који доносе додату вредност и већу зараду, а на томе слабо радимо? Како ту држава може да помогне?
Какви смо у односу на конкуренцију у свету? Где Србија данас извози, да ли смо нашли нова тржишта и замену за Русију где смо некад највише извозили, а сада она потребе подмирује из сопствене производње? О томе у емисији Енергија Спутњика, новинарка Мира Канкараш Тркља разговара са саветником председника Привредне коморе Србије Вељком Јовановићем који води Удружење за биљну производњу и прехрамбену индустрију.
О емисији „Енергија Спутњика“
„Енергија Спутњика“ је емисија портала и радија Спутњик коју води МирaКанкараш Тркљa. Теме су махом везане за енергетику и економију, локалног и глобалног карактера, а гости су стручњаци у својим пољима. Емитује се сваког уторка у 21.00.