00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
07:00
30 мин
ОРБИТА КУЛТУРЕ
10:00
120 мин
ЈучеДанас
На програму
Реемитери
Студио Б99,1 MHz, 100,8 MHz и 105,4 MHz
Радио Новости104,7 MHz FM
Остали реемитери
 - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Знамо ли шта једемо, да ли је палмино уље једини проблем | Енергија Спутњика

CC0 / Unsplash/ Sorin Gheorghita / Путер, илустрација
Путер, илустрација - Sputnik Србија, 1920, 03.06.2025
Пратите нас
Потрошачи у Србији би од 1. августа требало да буду сигурни да ће када купе путер то заиста и добити, а не мешавину путера и маргарина. Тада ће ступити на снагу уредба о декларисању млечних производа који у себи садрже палмино или нека друга биљна уља која су била потурана у различите млечне производе. Знамо ли, заправо, шта једемо?
Случај са биљним уљима у производима за које смо мислили да су чисто млечни, попут сира, кајмака, павлаке... само је отворио низ питања на која једна уредба Владе Србије не може да да одговоре. Шта је са осталим прехрамбеним производима, колико је декларација заиста веродостојан показатељ порекла једне намирнице и онога што је чини.
Ових дана су медији објавили да је интерна студија панчевачке лабораторије „Ана Лаб“ показала да млеко на рафовима продавница у Србији у највећем броју случајева не испуњава законске прописе да би се тако могло звати. Тачније, уместо чистог млека потрошачима се продаје мешавина млека у праху и свежег млека. Испитивано је 13 узорака од млекара које су најзаступљеније на тржишту и у 11 случајева су били фалсификати.
Да није ништа боље ни са месом јасно је из најаве министра пољопривреде Драгана Гламочића да ће бити донет нови правилник о декларисању меса јер како се то сада ради потрошач готово да нема ниједан релевантан податак о томе шта купује.
Противници ГМО годинама траже да се на производима видно означи да су без ГМО они који не садрже генетски модификоване организме, али то не пролази. Зашто је у продавницама кратко трајало означавање сухомеснатих прерађевина речју ДОМАЋЕ, како би купац знао да је реч о производу од свежег домаћег меса, а не замрзнутог из увоза?
Зашто је Лабораторија за испитивање и контролу квалитета млека, изгарђена у сарадњи са ЕУ, почела са пробним радом још јануара 2018. године, а до данас није добила акредитацију. Фалсификат од млека који се продаје не би био могућ да лабораторија функционише. Питање је ко има користи од тога, а ко штету, осим потрошача.
О томе у емисији Енергија Спутњика новинарка Мира Канкараш Тркља разговара са Марком Драгићем из Националне организације потрошача Србије.

О емисији „Енергија Спутњика“

Енергија Спутњика“ је емисија портала и радија Спутњик коју води МирaКанкараш Тркљa.
Теме су махом везане за енергетику и економију, локалног и глобалног карактера, а гости су стручњаци у својим пољима. Емитује се сваког уторка у 21.00.
Знамо ли шта једемо, да ли је палмино уље једини проблем | Енергија Спутњика
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала