https://sputnikportal.rs/20250603/energija-sputnjika-emisija-podkast-mira-kankaras-trklja-03-06-2025-1186253723.html
Знамо ли шта једемо, да ли је палмино уље једини проблем | Енергија Спутњика
Знамо ли шта једемо, да ли је палмино уље једини проблем | Енергија Спутњика
Sputnik Србија
Потрошачи у Србији би од 1. августа требало да буду сигурни да ће када купе путер то заиста и добити, а не мешавину путера и маргарина. Тада ће ступити на... 03.06.2025, Sputnik Србија
2025-06-03T21:00+0200
2025-06-03T21:00+0200
2025-06-04T11:05+0200
подкаст
енергија спутњика
енергетика
економија
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e8/07/17/1175191913_0:295:3073:2023_1920x0_80_0_0_3b1356b3f8e593e1af7f3612a407ad21.jpg
Знамо ли шта једемо, да ли је палмино уље једини проблем | Енергија Спутњика
Sputnik Србија
Знамо ли шта једемо, да ли је палмино уље једини проблем | Енергија Спутњика
Случај са биљним уљима у производима за које смо мислили да су чисто млечни, попут сира, кајмака, павлаке... само је отворио низ питања на која једна уредба Владе Србије не може да да одговоре. Шта је са осталим прехрамбеним производима, колико је декларација заиста веродостојан показатељ порекла једне намирнице и онога што је чини.Ових дана су медији објавили да је интерна студија панчевачке лабораторије „Ана Лаб“ показала да млеко на рафовима продавница у Србији у највећем броју случајева не испуњава законске прописе да би се тако могло звати. Тачније, уместо чистог млека потрошачима се продаје мешавина млека у праху и свежег млека. Испитивано је 13 узорака од млекара које су најзаступљеније на тржишту и у 11 случајева су били фалсификати.Да није ништа боље ни са месом јасно је из најаве министра пољопривреде Драгана Гламочића да ће бити донет нови правилник о декларисању меса јер како се то сада ради потрошач готово да нема ниједан релевантан податак о томе шта купује.Противници ГМО годинама траже да се на производима видно означи да су без ГМО они који не садрже генетски модификоване организме, али то не пролази. Зашто је у продавницама кратко трајало означавање сухомеснатих прерађевина речју ДОМАЋЕ, како би купац знао да је реч о производу од свежег домаћег меса, а не замрзнутог из увоза?Зашто је Лабораторија за испитивање и контролу квалитета млека, изгарђена у сарадњи са ЕУ, почела са пробним радом још јануара 2018. године, а до данас није добила акредитацију. Фалсификат од млека који се продаје не би био могућ да лабораторија функционише. Питање је ко има користи од тога, а ко штету, осим потрошача.О томе у емисији Енергија Спутњика новинарка Мира Канкараш Тркља разговара са Марком Драгићем из Националне организације потрошача Србије.О емисији „Енергија Спутњика“„Енергија Спутњика“ је емисија портала и радија Спутњик коју води МирaКанкараш Тркљa.Теме су махом везане за енергетику и економију, локалног и глобалног карактера, а гости су стручњаци у својим пољима. Емитује се сваког уторка у 21.00.
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2025
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e8/07/17/1175191913_125:0:2856:2048_1920x0_80_0_0_857237c641001669fd8c06b9856f547b.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
енергија спутњика, енергетика, економија, аудио
енергија спутњика, енергетика, економија, аудио
Знамо ли шта једемо, да ли је палмино уље једини проблем | Енергија Спутњика
21:00 03.06.2025 (Освежено: 11:05 04.06.2025) Потрошачи у Србији би од 1. августа требало да буду сигурни да ће када купе путер то заиста и добити, а не мешавину путера и маргарина. Тада ће ступити на снагу уредба о декларисању млечних производа који у себи садрже палмино или нека друга биљна уља која су била потурана у различите млечне производе. Знамо ли, заправо, шта једемо?
Случај са биљним уљима у производима за које смо мислили да су чисто млечни, попут сира, кајмака, павлаке... само је отворио низ питања на која једна уредба Владе Србије не може да да одговоре. Шта је са осталим прехрамбеним производима, колико је декларација заиста веродостојан показатељ порекла једне намирнице и онога што је чини.
Ових дана су медији објавили да је интерна студија панчевачке лабораторије „Ана Лаб“ показала да млеко на рафовима продавница у Србији у највећем броју случајева не испуњава законске прописе да би се тако могло звати. Тачније, уместо чистог млека потрошачима се продаје мешавина млека у праху и свежег млека. Испитивано је 13 узорака од млекара које су најзаступљеније на тржишту и у 11 случајева су били фалсификати.
Да није ништа боље ни са месом јасно је из најаве министра пољопривреде Драгана Гламочића да ће бити донет нови правилник о декларисању меса јер како се то сада ради потрошач готово да нема ниједан релевантан податак о томе шта купује.
Противници ГМО годинама траже да се на производима видно означи да су без ГМО они који не садрже генетски модификоване организме, али то не пролази. Зашто је у продавницама кратко трајало означавање сухомеснатих прерађевина речју ДОМАЋЕ, како би купац знао да је реч о производу од свежег домаћег меса, а не замрзнутог из увоза?
Зашто је Лабораторија за испитивање и контролу квалитета млека, изгарђена у сарадњи са ЕУ, почела са пробним радом још јануара 2018. године, а до данас није добила акредитацију. Фалсификат од млека који се продаје не би био могућ да лабораторија функционише. Питање је ко има користи од тога, а ко штету, осим потрошача.
О томе у емисији Енергија Спутњика новинарка Мира Канкараш Тркља разговара са Марком Драгићем из Националне организације потрошача Србије.
О емисији „Енергија Спутњика“
„Енергија Спутњика“ је емисија портала и радија Спутњик коју води МирaКанкараш Тркљa. Теме су махом везане за енергетику и економију, локалног и глобалног карактера, а гости су стручњаци у својим пољима. Емитује се сваког уторка у 21.00.