https://sputnikportal.rs/20250818/tri-biljke--fantastican-biznis-u-srbiji-zarada-do-40000-evra-godisnje-foto-1189102399.html
Три биљке – фантастичан бизнис у Србији, зарада до 40.000 евра годишње /фото/
Три биљке – фантастичан бизнис у Србији, зарада до 40.000 евра годишње /фото/
Sputnik Србија
Добро је познато да се пољопривредници који се окрену производњи биљака попут шафрана, шпаргле и батата никада не покају, јер је зарада - одлична. 18.08.2025, Sputnik Србија
2025-08-18T22:45+0200
2025-08-18T22:45+0200
2025-08-18T22:45+0200
економија
србија – економија
привреда и пољопривреда
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e9/08/12/1189103396_0:240:720:645_1920x0_80_0_0_e9701548998b2c5f3e6f8b1956adaa8f.jpg
За неке од ових биљака цена је и до 40 евра по граму, а многи су разрадили бизнисе који им доносе и до 40.000 евра годишње.ШафранШафран је вишегодишња биљка, а зачин се добија из цвета „Crocus sativus“. Сматра се једним од најскупљих зачина на свету. Шафран је прво узгајан у Грчкој, након тога почео је да се узгаја и у Евроазији, а касније је донет у делове Северне Америке, Северне Африке.Како пише „Замедиа“, у крајинском селу Тамничу налазе се поља ове најскупље биљке на свету, од које се прави и најскупљи зачин на свету.Оно што је специфично за ову биљку јесте да може да достигне висину до 30 центиметара. Зачин се прави од цвета шафрана, чија је берба обично у октобру. Није ни чудо што је зачин најскупљи кад је за један килограм потребно и до 200.000 цветова који су изузетно осетљиви. Килограм овог зачина кошта скоро 40.000 динара, а један грам кошта од 30 до 40 евра.ШпарглаШпаргла је зељаста биљка, а од давнина се користи у народној медицини. Широм света се користи као здраво и укусно поврће. Верује се да ова биљка потиче са истока, одакле је још пре нове ере донета у Европу.Узгајањем шпаргле може да се заради и до 20.000 евра годишње. Ова биљка је једна од ретких која може да преживи неповољне временске услове. Осим тога што је лековита, врло је скупа, а за килограм шпаргле у Србији је потребно издвојити око 2.000 динара. У Србији, иначе, нема великих произвођача ове биљке, са једног хектара шпаргле профитабилност је од 15.000 до 20.000 евра годишње, пише „Биз портал“.БататБатат, односно слатки кромпир је тропска биљка која по свом изгледу највише подсећа на обични кромпир, слатког је укуса и садржи доста протеина. Порекло батата је из Средње и Јужне Америке, а ова врста поврћа се у последње време све више користи у Србији.Садња батата обично почиње у мају. Узгаја се из садница. Сади се на узвишеним гредицама са употребом баштенске фолије. Килограм батата у слободној продаји кошта око 300 динара.Узгајивача овог поврћа у Србији такође нема много.Погледајте и:
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2025
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e9/08/12/1189103396_0:172:720:712_1920x0_80_0_0_00e28254167f73aee4a4e4336a486c56.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
србија – економија, привреда и пољопривреда
србија – економија, привреда и пољопривреда
Три биљке – фантастичан бизнис у Србији, зарада до 40.000 евра годишње /фото/
Добро је познато да се пољопривредници који се окрену производњи биљака попут шафрана, шпаргле и батата никада не покају, јер је зарада - одлична.
За неке од ових биљака цена је и до 40 евра по граму, а многи су разрадили бизнисе који им доносе и до 40.000 евра годишње.
Шафран је вишегодишња биљка, а зачин се добија из цвета „Crocus sativus“. Сматра се једним од најскупљих зачина на свету. Шафран је прво узгајан у Грчкој, након тога почео је да се узгаја и у Евроазији, а касније је донет у делове Северне Америке, Северне Африке.
Како
пише „Замедиа“, у крајинском селу Тамничу налазе се поља ове најскупље биљке на свету, од које се прави и најскупљи зачин на свету.
Оно што је специфично за ову биљку јесте да може да достигне висину до 30 центиметара. Зачин се прави од цвета шафрана, чија је берба обично у октобру. Није ни чудо што је зачин најскупљи кад је за један килограм потребно и до 200.000 цветова који су изузетно осетљиви. Килограм овог зачина кошта скоро 40.000 динара, а један грам кошта од 30 до 40 евра.
Шпаргла је зељаста биљка, а од давнина се користи у народној медицини. Широм света се користи као здраво и укусно поврће. Верује се да ова биљка потиче са истока, одакле је још пре нове ере донета у Европу.
Узгајањем шпаргле може да се заради и до 20.000 евра годишње. Ова биљка је једна од ретких која може да преживи неповољне временске услове. Осим тога што је лековита, врло је скупа, а за килограм шпаргле у Србији је потребно издвојити око 2.000 динара. У Србији, иначе, нема великих произвођача ове биљке, са једног хектара шпаргле профитабилност је од 15.000 до 20.000 евра годишње,
пише „Биз портал“.
Батат, односно слатки кромпир је тропска биљка која по свом изгледу највише подсећа на обични кромпир, слатког је укуса и садржи доста протеина. Порекло батата је из Средње и Јужне Америке, а ова врста поврћа се у последње време све више користи у Србији.
Садња батата обично почиње у мају. Узгаја се из садница. Сади се на узвишеним гредицама са употребом баштенске фолије. Килограм батата у слободној продаји кошта око 300 динара.
Узгајивача овог поврћа у Србији такође нема много.