Јединствена биљка расте на Балкану: Лековита, уносна, а гаји је једна новопазарска породица /фото/

© Фото : Unsplash/Ramadhan Azmi
Пратите нас
Породица Скендеровић код Новог Пазара негује више од 500 садница црних гоџи бобица, једне од најређих бобица на Балкану. Црне гоџи бобице познате су по лековитим својствима, а такође имају готово непостојећу конкуренцији у Србији, што овај породични пластеник чини изузетним.
Већина људи гоџи бобице познаје по црвеној боји и оријенталном пореклу, али у једном пластенику на ободу Новог Пазара расте црна верзија те биљке, која је много ређа, много захтевнија и, како тврде узгајивачи, много моћнија по здравље.
Породица Скендеровић – отац Рашо, син Дамир, супруга и снаха – свакодневно негује више од 500 садница црног гоџија, јединствених у региону.
„Ја не знам ништа на свету што тако добро подиже крвну слику као црна гоџи бобица“, каже Рашо Скендеровић, преноси Регионална информативна новинска агенција (РИНА).
Black wolfberry genome decoded!
— PD&NPB_Journals (@PD_NPB_Journals) July 30, 2025
With a nearly gapless genome now mapped, Lycium ruthenicum shows its strong pharmacological &
stress-resilient potential
📖 Explore this genome breakthrough in-https://t.co/a7xgZRdej7#PlantGenomics #MedicinalPlants #Plantdiversity pic.twitter.com/BfSSAqMQfD
Најчешћи купци људи оболели од карцинома
Црна гоџи бобица у Србији још није на званичној сортној листи, па се води под „бобичасто воће“. Иако без државног признања, тражња за овим воћем је све већа – најчешћи купци су људи оболели од карцинома.
„Највише ми долазе болесни људи. Сушимо бобицу, мељемо је, мешамо с домаћим медом. Правимо и чај од листа, који помаже јетри и крвној слици“, прича Рашо Скендеровић.
Њихова производња је строго органска – без хемикалија, искључиво уз стајњак, коприву и природна ђубрива од голубова и кокошака.
За разлику од црвене варијанте, црне гоџи бобице беру се пинцетом.
„Бобице су ситне, нежне, не трпе додир руком. А вода је посебна прича – не сме ни кап да претера. Ако корен легне у воду – готово, биљка се суши“, објашњава Рашо Скендеровић.
Ове године очекују и до 170 килограма рода, што је велики успех за засад који постоји тек четири године.
Kurt üzümü / Goji berry türleri:
— Tıbbi Aromatik Bitk. (@gokhan_ozpay) January 3, 2017
🔴 Lycium barbarum L. (Soldaki)
⚫ Lycium ruthenicum (Ortadaki)
🔴 Lycium chinense Mill. (Sağdaki) pic.twitter.com/Avdob3XGzQ
„Експериментална лабораторија“и породични бизнис
Када је почињао 2021. Рашо Скендеровић је био пионир.
„Литературе није било, нико у Србији озбиљно то није радио. Сâм сам тестирао две методе гајења у истом пластенику, упоређивао, бележио. Учио сам из грешака“, прича овај вредни Новопазарац.
Данас је његов пластеник „експериментална лабораторија“ и породични бизнис. Црне гоџи бобице чак су послате и на испитивање Пољопривредном факултету у Београду, где су научници заинтересовани да проуче њихов састав и потенцијал у борби против тешких болести.
У пластенику раде сви – заливају, ђубре, окопавају. Сина Дамира је посебно изненадила чињеница да биљка истовремено на истој грани цвета, рађа и зри.
„То нисам видео нигде. Фасцинантно је. На једној грани имате пупољак, цвет и зрелу бобицу. Сваки дан береш понешто – сазрева постепено, не све одједном“, објашњава он.
Иако не постоји откупна мрежа, тржиште се проналази самостално. Људи зову, распитују се, долазе да купе биљке за баште, терасе, па чак и да започну озбиљну производњу.
„Ја сам кренуо први. И поносан сам на то“, истиче Рашо Скендеровић, пренео је Б92.
У земљи у којој су многи воћари окренути малинама, купинама и аронији, Скендеровићи су направили храбар искорак – према неистраженој биљци, у коју верују, пре свега због њеног здравственог потенцијала.
Known as black velvet tamarind, Akosua tuntum, licky-licky, awin or yooyi
— ChiefHerbalist (@HerbalistChief) December 9, 2023
The seeds can be freshly consumed, dried or soaked in water and drunk afterwards.
🌿Improves oral health
🌿Prevents menstrual cramps
🌿For retentive memory
🌿Treat stomach ulcer
🌿Prevents hypertension pic.twitter.com/Ddg3nTwNec
Погледајте и:

