00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
НОВИ СПУТЊИК ПОРЕДАК
20:00
60 мин
ВЕСТИ (реприза)
За шта ће заправо Немачка утрошити новац који планира да издвоји за обнову војске?
21:46
30 мин
ЕНЕРГИЈА СПУТЊИКА
Шта смо посејали и шта ћемо жњети у 2026. години
16:00
30 мин
ВЕСТИ (реприза)
Зашто употреба „орешника“ значи крај Европе?
16:30
30 мин
НОВИ СПУТЊИК ПОРЕДАК
Добро је, Европа пропада.
17:00
60 мин
ЈучеДанас
На програму
Реемитери
Студио Б99,1 MHz, 100,8 MHz и 105,4 MHz
Радио Новости104,7 MHz FM
Остали реемитери
 - Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Студија открила која врста хране смањује ризик од срчаних обољења

© Фото : Unsplash/Kim DeachulХрана у пластичним чинијама
Храна у пластичним чинијама - Sputnik Србија, 1920, 29.08.2025
Пратите нас
Нова студија Универзитетске болнице у Копенхагену показала је да конзумирање хране богате калијумом, попут авокада, банана и спанаћа, може да умањи ризик од срчаних обољења, хоспитализације и смрти за 24 одсто.
Калијум повећава количину соли коју тело црпи из крвотока, а један од аутора студије, Хенинг Бундгард, рекао је да је људско тело еволуирало на исхрани богатој калијумом, а сиромашној натријумом, али да се данас конзумира више натријума и мање калијума.
''Сада тежимо ка модерној исхрани која се састоји од прерађене хране и што је више прерађене, видимо све више и више натријума у ​​храни, а мање калијума, што значи да се однос између њих променио са 10:1 на 1:2'', рекао је он.
Бундгард је напоменуо да је калијум кључан за срчану функцију и да низак ниво калијума повећава ризик од аритмија, срчане инсуфицијенције и смрти, преноси Гардијан.
У студији је учествовало 1.200 срчаних пацијената у Данској са имплантабилним кардиовертер дефибрилаторима (ИКД), од којих је половина добила савете о исхрани како да повећају ниво калијума.
''Имамо листу (намирница) коју смо дали пацијентима. Пратили смо општа упутства за исхрану, (познату као) пирамида намирница. Бела цвекла, цвекла, купус и тако даље су све дијете богате калијумом. Нисмо препоручили месо, које је такође богато калијумом, јер је такође богато натријумом и делује контра-реагујући на повећање калијума“, рекао је он.
Повећање нивоа калијума у ​​крви у исхрани повезано је са значајно мањим ризиком (24 одсто) од срчаних обољења, хоспитализације повезане са срчаним обољењима или смрти од било ког узрока, показали су резултати.
Студија је представљена на конгресу Европског кардиолошког друштва у Мадриду, највећој светској кардиолошкој конференцији, додаје Гардијан.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала