https://sputnikportal.rs/20250829/studija-otkrila-koja-vrsta-hrane-smanjuje-rizik-od-srcanih-oboljenja-1189511535.html
Студија открила која врста хране смањује ризик од срчаних обољења
Студија открила која врста хране смањује ризик од срчаних обољења
Sputnik Србија
Нова студија Универзитетске болнице у Копенхагену показала је да конзумирање хране богате калијумом, попут авокада, банана и спанаћа, може да умањи ризик од... 29.08.2025, Sputnik Србија
2025-08-29T21:53+0200
2025-08-29T21:53+0200
2025-08-29T21:53+0200
наука и технологија
друштво
живот
храна
здрава храна
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e7/0c/09/1164869300_0:160:3073:1888_1920x0_80_0_0_252c0125bd467354255cbfce3dfdeb92.jpg
Калијум повећава количину соли коју тело црпи из крвотока, а један од аутора студије, Хенинг Бундгард, рекао је да је људско тело еволуирало на исхрани богатој калијумом, а сиромашној натријумом, али да се данас конзумира више натријума и мање калијума.''Сада тежимо ка модерној исхрани која се састоји од прерађене хране и што је више прерађене, видимо све више и више натријума у храни, а мање калијума, што значи да се однос између њих променио са 10:1 на 1:2'', рекао је он.Бундгард је напоменуо да је калијум кључан за срчану функцију и да низак ниво калијума повећава ризик од аритмија, срчане инсуфицијенције и смрти, преноси Гардијан.У студији је учествовало 1.200 срчаних пацијената у Данској са имплантабилним кардиовертер дефибрилаторима (ИКД), од којих је половина добила савете о исхрани како да повећају ниво калијума.''Имамо листу (намирница) коју смо дали пацијентима. Пратили смо општа упутства за исхрану, (познату као) пирамида намирница. Бела цвекла, цвекла, купус и тако даље су све дијете богате калијумом. Нисмо препоручили месо, које је такође богато калијумом, јер је такође богато натријумом и делује контра-реагујући на повећање калијума“, рекао је он.Повећање нивоа калијума у крви у исхрани повезано је са значајно мањим ризиком (24 одсто) од срчаних обољења, хоспитализације повезане са срчаним обољењима или смрти од било ког узрока, показали су резултати.Студија је представљена на конгресу Европског кардиолошког друштва у Мадриду, највећој светској кардиолошкој конференцији, додаје Гардијан.
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2025
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e7/0c/09/1164869300_170:0:2901:2048_1920x0_80_0_0_f48f31f04cb190b18013d193c872bc59.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
друштво, живот, храна, здрава храна
друштво, живот, храна, здрава храна
Студија открила која врста хране смањује ризик од срчаних обољења
Нова студија Универзитетске болнице у Копенхагену показала је да конзумирање хране богате калијумом, попут авокада, банана и спанаћа, може да умањи ризик од срчаних обољења, хоспитализације и смрти за 24 одсто.
Калијум повећава количину соли коју тело црпи из крвотока, а један од аутора студије, Хенинг Бундгард, рекао је да је људско тело еволуирало на исхрани богатој калијумом, а сиромашној натријумом, али да се данас конзумира више натријума и мање калијума.
''Сада тежимо ка модерној исхрани која се састоји од прерађене хране и што је више прерађене, видимо све више и више натријума у храни, а мање калијума, што значи да се однос између њих променио са 10:1 на 1:2'', рекао је он.
Бундгард је напоменуо да је калијум кључан за срчану функцију и да низак ниво калијума повећава ризик од аритмија, срчане инсуфицијенције и смрти, преноси Гардијан.
У студији је учествовало 1.200 срчаних пацијената у Данској са имплантабилним кардиовертер дефибрилаторима (ИКД), од којих је половина добила савете о исхрани како да повећају ниво калијума.
''Имамо листу (намирница) коју смо дали пацијентима. Пратили смо општа упутства за исхрану, (познату као) пирамида намирница. Бела цвекла, цвекла, купус и тако даље су све дијете богате калијумом. Нисмо препоручили месо, које је такође богато калијумом, јер је такође богато натријумом и делује контра-реагујући на повећање калијума“, рекао је он.
Повећање нивоа калијума у крви у исхрани повезано је са значајно мањим ризиком (24 одсто) од срчаних обољења, хоспитализације повезане са срчаним обољењима или смрти од било ког узрока, показали су резултати.
Студија је представљена на конгресу Европског кардиолошког друштва у Мадриду, највећој светској кардиолошкој конференцији, додаје Гардијан.