Малине су добар разређивач крви, па се, према речима хематолога Светлане Бичкове, могу сматрати „живим аспирином“, иако бобичасто воће генерално по природи подстиче разређивање крви.
У интервјуу за „Вечерњу Москву“, хематолог Александар Румјанцев је истакао да зелено поврће има исти антикоагулантни ефекат захваљујући састојцима као што је фолна киселина, која помаже у природном смањењу брзине згрушавања крви, преноси Спутњик мундо.
„Неке намирнице садрже супстанце које мењају функцију компоненти које учествују у згрушавању. Све намирнице које садрже салицилну киселину (аспирин у чистом облику) мењају функцију тромбоцита за три или четири дана. Оне искључују ове ћелије. Међу овим намирницама су малине и посебно џем од малина. Бобице су некада коришћене за лечење инфекција“, објаснио је хематолог.
Специјалисти су упозорили да је важно схватити да ове намирнице не лече проблеме згрушавања крви, па је потребно на време ставити ситуацију под контролу лекара и не ослањати се нужно на народну медицину.
„Ако дође до тромбозе, листом зелене салате нећете је решити. Поменуте намирнице треба конзумирати превентивно. У супротном, не треба мислити да ћете појести малину и излечити се", рекла је Бичкова.