ДРУШТВО

Шта се дешава вашем телу када престанете да конзумирате со

Јони натријума који се налазе у соли учествују у контракцији мишићних влакана и у преношењу нервних импулса. Дакле, потпуно искључивање соли изазива повећан умор, општу слабост и појаву неуромишићних поремећаја, објашњава нутрициониста Алиона Степанова.
Sputnik
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

Нутрициониста за Спутњик подсећа да СЗО препоручује дневну дозу од пет грама соли за одраслу особу, иако постоје појединачни случајеви са одређеним патологијама које имају потребу да се одрекну соли.

„У присуству хипертензије, глаукома, туберкулозе, затајења бубрега или чира на желуцу, тело није у стању да се носи са прерадом натријум-хлорида. Као резултат тога, користи производа претварају се у штету: ток болести и опште здравствено стање се погоршавају, смањујући перформансе и ограничавајући активности нормалног живота“, упозорила је докторка.

Постоји неколико научних студија које су показале штету коју прекомерна конзумација соли може да изазове, па се не препоручује прекорачење препоручене количине овог стоног производа у свакодневној исхрани.
ДРУШТВО
Кухињска, морска или хималајска: Која со је најбоља?
ДРУШТВО
Руска лекарка објашњава зашто је опасна конзервисана храна
ДРУШТВО
Три састојка у храни опаснија и од шећера
Коментар